Is het mogelijk dat je man je gelukkig maakt?


Bij onderstaande tekst kan je een aantal terechte bedenkingen formuleren. Maar de vrouw heeft echt wel een punt.

Tijdens een receptie aangeboden aan de nieuwe directeur marketing van een belangrijk bedrijf in Londen vroeg een dame aan de echtgenote van de man: “Maakt uw man u echt gelukkig?” Haar man stond in de buurt en had de vraag opgevangen. Hij was van tevoren fier op het antwoord dat zijn vrouw zou geven.

De vrouw antwoordde evenwel: “Neen, hij maakt me niet gelukkig …”

Er viel een ongemakkelijke stilte rondom haar. Haar echtgenoot kromp ineen. Hij kon zijn oren niet geloven. En dat nog wel in het publiek!

De vrouw vervolgde: “Neen, hij maakt me niet gelukkig … Ik ben gelukkig. Of ik gelukkig ben of niet, hangt niet van hem af, maar van mij.  Mijn geluk hangt enkel van mij af. Ik kies ervoor om gelukkig te zijn, in elke situatie en op elk moment van mijn leven. Indien mijn geluk zou afhangen van andere mensen, dingen of omstandigheden dan zou ik in slechte papieren zitten! In het leven verandert alles voortdurend: mensen, welvaart, mijn lichaam, het weer, de leuke dingen …

In mijn leven heb ik het volgende geleerd: Ik beslis om gelukkig te zijn. De rest is een kwestie van gebeurtenissen en omstandigheden; zoals helpen, en begrijpen, aanvaarden, luisteren, troosten; met mijn man heb ik dit vaak kunnen ervaren … Geluk vind je altijd in vergeving en in liefde, van jezelf en van anderen. … Het is niet de taak van mijn man om mij gelukkig te maken … Ook hij heeft zijn gebeurtenissen en omstandigheden. Ik houd van hem en hij houd van mij, vaak niettegenstaande wat hem of mij overkomt.

Echt beminnen is moeilijk. Het is onvoorwaardelijk vergeven, leven. Het is de omstandigheden en gebeurtenissen nemen zoals ze komen. Er samen tegenaan gaan en samen kiezen voor geluk.

Sommigen zeggen: “Ik kan niet gelukkig zijn want ik ben ziek, ik heb geen geld, het is te koud, ze hebben me beledigd, iemand houdt niet meer van mij, ik word niet meer gewaardeerd!”

Weet dat je gelukkig kan zijn ook als je ziek bent, als het te warm is, ongeacht of je geld hebt of niet, of je al dan niet door iemand bent beledigd geworden, of iemand nu al of niet van je houdt of je al of niet waardeert.

Gelukkig zijn is een levenshouding waar jezelf voor kiest. Gelukkig zijn hangt af van jou!


Delen

Reacties

Karel Peijnenborg zei…
Dit is een interessant gezichtspunt als antwoord op de vraag of haar geluk afhangt van haar man, maar als antwoord op de vraag of haar man haar gelukkig maakt, is het wat dwaas.
e.harland-hazebroek zei…
Een te lang antwoord: de eerste man wist zo te zijn, dat het onmogelijk was bij h.em te blijven. Wat goed begon, eindigde op een manier die niemand wil meemaken.
Mijn tweede man maakte mij gelukkig, niet met cadeaux maar was attent als het er op aan kwam, hij maakte me inderdaad gelukkig. Ik ben daar nog dankbaar voor.Hij stierf onverwacht, maar ook toen dacht hij aan mij niet aan zichzelf. Mijn huidige partner kan ik alles mee delen, ook hij maakt me gelukkig al 20 jaar.
Anoniem zei…
Dat vraagt naar een zeer groot innerlijke krachtbron..Het geluk en de liefde komt en gaat , het valt niet af te dwingen. Zij die zelfdoding toepassen wensen het geluk dat onvoldoende van binnenuit komt door wat voor reden ook. Weeffoutjes, uithoudingsvermogen. God troost de nabestaanden die hun partner liefhad. Wij zijn kwetsbaar.
Truus van Dam zei…
Gelukkig zijn heeft niets met je man te maken. In december zijn wij 50 jaar getrouwd en we gaan beiden onze eigen gang , laten elkaar los onze intresses zijn heel verschillend hij houd van alles wat er in de haven gebeurd en is vrijwilleger in een haven,museum en ik kies nog steeds voor zorgen, dat zit in mijnbloed en zal er nooit uitgaan.maar vanaf vrijdag tot maandag zijn de dagen van ons samen doen we ook wel wat we leuk vinden, we zijn beslist nietuit elkaar gegroeid, we houden en respecteren elkaar nog steeds na al die jaren.En onze kinderen en kleinkinderen voelen zich thuis bij ons.Ook alles wat nieuw is de 2 oudsten hebben verkering.Dus daar hangt hangt geluk niet Vanaf het is maar hoe je, je opstelt. Geluk zijn kleine dingen een glimlach , een klein kind een blije hond ., een leuke buurvrouw , lieve familie teveel om op te noemen.

Emmy zei…
Dit is zo waar. Zelf heb ik dit ook van jongs af aan gedaan. Ook in mijn huwelijk was ik daarom niet gelukkig. Gelukkig werd ik pas toen ik voor het eerst mijn relatie/liefdesband besefte met God. Hij heeft de leegte in mij opgevuld en sindsdien voel ik mij de gelukkigste mens op aarde.

Meest gelezen

Als Ignatius van Loyola zich gaat bemoeien met het coronavirus

Het verschil tussen echte en bedrieglijke godsdienst, ook in tijden van coronavirus

Bijzonder ignatiaans levensgebed in tijden van het coronavirus

Hoe God op het spoor komen temidden het coronavirus - homilie (video) van Nikolaas Sintobin sj - 4de zondag van de 40-dagentijd