Wat is het verschil tussen een gewoon mens en een heilige?


Wat is het verschil tussen een gewoon mens en een heilige?

In de Bijbel is heiligheid bij uitstek de eigenschap van God. God ís heilig. In het begin van de Bijbel staat geschreven dat God de mensen zo geschapen heeft ‘dat ze op Hem leken’1. Vandaar dat het logisch is dat die heiligheid van God doorstraalt in de levens van hen die zich door God laten inspireren. Daarom was het in de eerste eeuwen van het christendom de gewoonte dat de priester de gelovigen tijdens de viering aansprak als ‘jullie, de heiligen’.

Nog altijd laten christenen zich door God inspireren. Dus hopelijk weerspiegelen zij ook vandaag iets van Gods heiligheid. Bij de meesten gebeurt dit op een onopvallende manier, maar bij sommigen springt het in het oog. Vandaar dat in de Katholieke Kerk de gewoonte bestaat om, na een lang en diepgaand onderzoek, sommige overleden christenen officieel heilig te verklaren. De meeste heiligen zijn en blijven echter onbekend. Behalve voor God dan.

Katholieke christenen beschouwen die heiligen als een van hun grootste schatten: deze mannen, vrouwen en kinderen zijn waardevolle voorbeelden aan wie je je in vertrouwen mag spiegelen voor je eigen leven. Aan de buitenkant lijkt hun doen en laten vaak heel gewoon, en tegelijk laten zij zien dat leven zoals Jezus het allermooiste in de mens naar boven haalt. Zozeer dat je er iets van de schoonheid van God in herkent.


Reacties

Anoniem zei…
Deze en nog zoveel meer mocht ik reeds een hele tijd ontdekken en ervan leren of genieten.
Heerlijk in uw mooie geschriften te mogen verdwalen.
Dank U, Meester Nikolaas!
Heerlijk Hoogdag!

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)