Geloven in God, wat wil dat zeggen?Yechayahou Leibovitz (1903-1994) was een van de toonaangevende, zij het controversiële, denkers van de joodse orthodoxie. Van hem komt volgend citaat over wat geloven in God betekent. Het is behoorlijk bevragend.

« Onlangs hoorde ik uit de mond van iemand die deel uitmaakt van de  keurgroep van eminente persoonlijkheden, een intellectueel van groot formaat, erg vertrouwd met de wereld van de joodse traditie, dat hij na Auschwitz zijn geloof in God verloren was.

Mijn antwoord was : « Dit wil zeggen dat jij nooit in God geloofd hebt maar in de bijstand van God. En dat geloof is voor jou bron van ontgoocheling geweest : God heeft niet geholpen. Wie echt gelooft verbindt zijn geloof op geen enkele wijze met welke idee van « hulp van God » dan ook. »

Reacties

Van Gestel Marc zei…
Indrukwekkend statement! Dit geeft vaste grond onder mijn voeten in alle dingen. Nada te turbe nade te falte. Solo Dios! Basta!
Anoniem zei…
Eerlijk gezegd vind ik het een nogal schokkend, arrogant en kwetsend statement zeker met de Auschwitz-ervaring van die meneer.
Anita de Boer

Meest gelezen

Katholieke handleiding voor omgang met geweld

Waarom ik de oortjes van Jozef niet gezalfd heb

Één God die drie en één is: wat wil dat zeggen?

Hoe kan je weten of je houdt van God?