Hoe als christen omgaan met pijn?



Onderstaand citaat wordt vandaag gepubliceerd op www.gewijderuimte.org

Het kan het meest lastige ofschoon het intuïtief het makkelijkste zou moeten zijn: de pijn te laten voor wat ze is en ze oprecht en helemaal aan Jezus toe te vertrouwen; ze aan de voet van het kruis neer te leggen en ze nooit meer op te rapen. 

Onze pijn is kostbaar voor ons, zoals de tranen in het flesje van Magdalena. Zij bepaalt ons en tekent ons en vertelt ons waar het op aankomt. Haar laten gaan kan de indruk geven  te zeggen: “Dat heeft voor mij geen belang meer”. Maar, dat is niet wat Jezus vraagt. Hij vraagt ons niet af te zien van onze identiteit of te ontkennen wat dierbaar is voor ons of te zeggen dat onze pijn niet belangrijk is. Jezus vraagt ons daarentegen Hem die kostbare pijn te geven zodat Hij troost in de plaats kan geven. 

Hij vraagt ons onze identiteit in Hem te verankeren, Hij die in staat is  alle pijn om te vormen, en ze tot een waarachtige, krachtige en herscheppende kracht te maken voor het goede in de wereld en in ons; haar een eigen en eeuwige horizon te schenken. Hij doet dit omdat Hij ze echt aanvaardt, perfect kent en ze heel en al draagt en - makkelijk - draagt voor ons. Hij doet dit omdat Hij ons zo machtig liefheeft.

Elizabeth M. Kelly

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Nikolaas Sintobin: "Ik weet niet of God bestaat"

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Omgaan met (soms misselijk makende) zwakheden van aan jou toevertrouwde mensen - Ignatiaans leiderschap (5/10)