Een christelijke spiritualiteit, dus optimistisch


De ignatiaanse spiritualiteit is in de eerste plaats een christelijke spiritualiteit. 

Zij vertrekt dan ook van een typisch christelijk mensbeeld dat getuigt van groot optimisme en van vertrouwen in de mens. Neen, je hoeft niet in de eerste plaats argwanend te staan t.o.v. de mens, en dus tegenover jezelf en je eigen diepere persoonlijke gewaarwording en ervaring. Om welke theologische, filosofische, wetenschappelijke of spirituele reden dan ook. Neen, je mag ten gronde vertrouwen op  je innerlijke ervaring.

In de slotmeditatie van de Geestelijke Oefeningen schrijft Ignatius  dat God in de mens woont en de mens tot zijn tempel maakt. God is rechtstreeks aanwezig en werkzaam in elke mens. Elke mens heeft daarom goddelijke waardigheid. De mens, elk van ons, hoe beperkt en kwetsbaar ook, is het waard dat je hem vertrouwt en in hem durft te geloven. 

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Van de week vroegen mijn kleinkinderen 'oma geloof jij in God'? Mijn antwoord was ' het is geen mens want je kunt hem niet zien, het is iets , het is een vonkje dat in je zit. Dat vonkje laat zien dat je iemand kunt helpen, of vriendelijk kunt zijn naar een ander toe'. Vervolgens zei ik, 'oma gelooft in God'. Dit is mijn optimistische benadering , de waarheid heb ik niet in handen, een visie delen wel.
Anoniem zei…
We kunnen in onze ervaring(is niet emotie of gedachte),vertrouwen voor zover we die kunnen bereiken.
Dat is voor ons mensen die torens van ego opgebouwd hebben nu niet zo eenvoudig...
Ingrid Hoet.

Meest gelezen

Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van Orval

Het sterfbed als leessleutel voor de ontmoeting met Jezus - homilie van Nikolaas Sintobin sj

Als Maria zegt: Ik wou dat ik dood was