Bidden en "tegen het plafond hangen"


Het lijkt verleidelijk om het bidden met de Schrift in de eerste plaats en zelfs exclusief te “evalueren” in functie van de vreugde die het je geeft. Ignatius van Loyola leert ons om hier subtieler mee om te gaan.

Het is vaak een teken dat je op een voor jou vruchtbare wijze aan het bidden bent als er afwisseling is in je hart: van vreugde en leegte, van hoop en verdriet, van verlangen en pijn …. Om het misschien wat oneerbiedig uit te drukken, “goed bidden” is iets anders dan voortdurend “tegen het plafond hangen”. 

Wel integendeel. Het voorbeeld van de heiligen leert overdadig dat de strijd de regel en niet de uitzondering is. Wie  echt kiest voor Jezus die gaat gewoonweg op weerstand stuiten. Bij anderen, maar ook bij zichzelf. 

In de mate dat ons gebed echt betrokken is op ons leven, gaan we dat ook merken in ons gebed en zal er afwisseling zijn van aangename én van minder aangename bewegingen in het hart. 

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Hartelijk Dank U Pastor Nikolaas Sintobin S.J. voor wijsheid en inspiratie ons aanreiken.
Voor mij heel leerzaam, mij leren bidden.
Ik ben impulsief en reageer veel te snel, en vandaag lees ik o.a. tekst, citeer deel: " Mededogen", ...Mededogen komt voort uit de bovenpersoonlijke mens,
die tolerant noch intolerant kan zijn, omdat hij besef heeft van de essentiële eenheid die grenzenloos is en war daarom al wat leeft toe behoort. ......voor de persoonlijke mens niet makkelijk is. Maar oefening baart kunst."
Hartelijk Dank voor aansporen voor oefeningen te verrichten.
Anoniem zei…
Pastor Nikolaas bedankt voor de AFWISSELING...weerstand en openheid....Duiden, Dulden...zondag richting Nederland...Zorgen,.Ontvangen...met gebed voor een goede vaert in de nieuwe koers in het Ignatiushuismeer in Amsterdam, Jezus kijkt toe op de kant...goede visvangst voor Hem, vreugde en kracht voor de vissers... Mariette
Anoniem zei…
Ja, de weerstand zorgt voor een binnenwaartse inkijk en dat is lastig en leerzaam. Een geruststelling en een dankbaar gegeven dat het zo werkt. Bijzonder mooi dat emoties gevoeld en gedeeld kunnen worden ten dienste van.

Meest gelezen

Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van Orval

Het sterfbed als leessleutel voor de ontmoeting met Jezus - homilie van Nikolaas Sintobin sj

Als Maria zegt: Ik wou dat ik dood was