Word je geboren als christen?


Op 11 september om 19u30 wordt mijn nieuwe boek "Wat deed God voor Hij de wereld schiep? En 51 andere vragen over het christelijk geloof" officieel voorgesteld in de Oude Abdij van Drongen. Van harte welkom. Klik hier voor meer info en inschrijving (gratis).

Hieronder een voorproefje.
Word je geboren als christen?

Christen zijn is niet aangeboren of erfelijk. Maar van je ouders krijg je natuurlijk wel veel mee. Jouw gezin heeft een grote invloed op wie je bent en wordt. Dat geldt ook voor wat je gelooft. Toch wordt het christelijk geloof niet zomaar doorgegeven van ouder op kind. Zeker niet in onze westerse cultuur.

Je kiest je moedertaal niet, die ontvang je. Dat wil niet zeggen dat je later geen andere talen kunt leren. Maar de taal waarmee je opgroeit, behoudt altijd iets unieks en definitiefs. Je kunt die niet achter je laten. Voor het geloof ligt dat wat anders. Als je opgroeit in een christelijk gezin kun je ongelovig worden. Omgekeerd kan ook: je bent geboren in een ongelovige of andersgelovige omgeving, maar op een goede dag ga je geloven in Jezus.

Opvoeding en omgeving zijn belangrijk. Maar uiteindelijk is christen-zijn het resultaat van een persoonlijke keuze. Je wórdt christen. Ook als je het christelijk geloof je met de paplepel is ingegoten. Vroeg of laat moet je er zelf voor gaan. Iemand anders kan dit niet in jouw plaats beslissen. Christelijk geloof en vrijheid gaan hand in hand.

Maar de persoonlijke keuze, hoe belangrijk ook, volstaat niet. Sommigen zouden graag geloven. Ze doen alles wat ze kunnen om te geloven. Toch stellen ze vast dat ze het geloof niet hebben. Uiteindelijk is geloof iets wat je ontvangt. Het wordt je aangeboden en dan kun je er ‘ja’ of ‘nee’ op zeggen. Christenen noemen dit mysterie de genade van het geloof.Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Ik bestel het in de boekhandel. Krijg ik mooie postzegels om door te geven.

Wat het geloof betreft: klopt helemaal.
Truus van Dam zei…
Geloof krijg je niet cadeau, het gezin, school en omgeving spelen zeker een rol, ook de mensen die je ontmoet.om het te voeden is het voor mij ook belangrijk om wel naar de kerk te gaan. Onze kleinkinderen zijn gedoopt en hebben hun Communie gedaan en zijn gevormd en komen alleen op feestdagen,ik ga niet met ze ingesprek of ze geloven , want dan ben je de oude oma .Aan hun de keus

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10