De valkuil van de voor de hand liggende oplossing voor de twijfel


Onlangs verscheen in het magazine 'Zeven keer jezelf overstijgen’ het verslag van een interview dat ik gaf aan Erik Galle. Thema was “raad geven aan twijfelenden”, een van de geestelijke werken van barmhartigheid. Hier volgen enkele uittreksels (3/6)

Ik geef geregeld geestelijke begeleiding aan mensen die een persoonlijk geloofstraject zoeken te bewandelen. Als begeleider is het belangrijk attent te zijn voor een niet altijd uitgesproken verlangen van de begeleide: “Jij kent me goed, jij hebt heel wat levenservaring, ervaring ook met het proces van een keuze te maken, zeg me wat ik moet doen.” 

Zelf weiger ik op de meest absolute manier om op die vraag in te gaan. Bij belangrijke keuzes ben je zelf de enige persoon die de beslissing mag en kan nemen. Jij bent immers de enige die alle informatie in je hart kan samenbrengen en kan onderscheiden waartoe je wordt uitgenodigd. 

Als iemand zegt dat het zijn vader was die zo graag wilde dat hij die studiekeuze maakte, dat het zijn ouders waren die vonden dat hij met dat meisje moest huwen, dan is dat uitermate pijnlijk om te beluisteren. Want alleen als je zelf een keuze maakt, is er de motivatie om ook op moeilijke momenten er voor te gaan. En die zijn er in gelijk welke gemaakte levenskeuze.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Jos Arbeel zei…
"Zelf weiger ik op de meest absolute manier om op die vraag in te gaan". Tja bij mij komt dit nogal hard binnen, ben je dan bang voor de verantwoordelijkheid? Volgens mij kun je best wel raad geven en als je iemand goed kent en als een vriend hem vergezeld, moet je dat zelfs, zeker als je hem/haar kunt behoeden voor een gigantische blunder. Dan kun je, je zeker niet verstoppen achter iets formeels als "een mens moet zijn eigen keuzes maken" Er zijn zat mensen die, die luxe niet gegeven is en daarom raad zoeken bij een "wijzer" iemand. Niet zo fraai dan als je hem/haar met een kluitje in het riet stuurt.
Anoniem zei…
Hartelijk Dank U Super Inspirerende Pastoor Nikolaas Sintobin sj, voor WIJZE idee.
1. In elke mens zetelt "Goddelijke Vonk, Goddelijke Wijsheid," omdat elke wezen onderdeel is van "Goddelijke Universum".
2. bij twijfel over belangrijke onderwerpen, heel behulpzaam is "Levens GEBED, concentratie, meditatie, contemplatie".
De juiste richtlijn=antwoord voor " keuze maken" komt van " Goddelijke Wijsheid".
Voor die persoon in die " Levens Gebed" in die persoon's " verbinding met Goddelijke Energie en Wijsheid".
Dank U hartelijk voor Uwe Wijze richtlijn, hoe we kunnen ons " God vinden en met God verbinden in Alle Dingen".

Meest gelezen

Waarom zoveel mensen aanstoot nemen aan de Kerk

Wenken voor de dagelijkse omgang met de duivel (1/4)

Drie maal drie tips voor een intense 40-dagentijd

Boodschap voor mensen die zichzelf voor goede christenen houden