Waarom eenzaamheid zo moeilijk om dragen is - Verbinden in liefde (2/10)

 

Wie niet leeft in verbondenheid met anderen kan zich eenzaam voelen. De meeste mensen hebben het moeilijk met eenzaamheid. Ze willen dit helemaal niet. Het maakt hen ongelukkig. Ze hebben de indruk dat het leven in eenzaamheid hen belet ten volle te leven. Ze ervaren de afwezigheid van verbondenheid als een gemis dat moeilijk is om te dragen en dat zich niet door iets anders laat vervangen. 

Geen wonder dat eenzame opsluiting als een van de ergste straffen wordt beschouwd. Soms wordt het zelfs bewust gebruikt als middel om mensen te martelen. Eenzaamheid kan zo zwaar wegen dat de overtuiging groeit dat het leven nutteloos is en dat elke zin om verder te leven lijkt te verdwijnen. 

Om je verbonden te weten met anderen volstaat het niet dat je samenleeft met of omringd bent door andere mensen. Sommigen hebben voortdurend mensen om zich heen en zijn nooit alleen. Toch voelen zij zich eenzaam of zelfs uitgesloten. Eenzaamheid komt meer voor in de grootstad dan in kleine dorpjes. 

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

E.Harland-Hazebroek zei…
Eenzaamheid kan je koesteren.
Iemand bezoeken waar constant bezoek komt, de telefoon roodgloeiend staat en toch wordt geklaagd over eenzaamheid, die mensen bestaan.
Je voelt je een wormvormsel aanhangsel net als de blinde darm, maar even contact...vergeet het niet, het wordt kwalijk genomen.
Wie eenzaam zijn om welke reden dan ook, verbergen het liever.
Dat zijn de mensen die worden gevonden omdat de post blijft liggen .Geen bezoek, geen bloemen.
Uiteindelijk heeft de onzichtbare Liefde hen omhelst.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)