Creatieve spanningen (2)

In hun boekje “Ignatius achterna. Leven van creatieve spanningen.” schetsen William Barry sj en Robert Doherty sj het ideaal van de jezuïetenspiritualiteit. Voor mij een voortdurende oproep om de lat voldoende hoog te leggen. Graag enkele citaten die u hopelijk kunnen inspireren.

"Toen Iñigo aan zijn geestelijke reis begon was hij theologisch en spiritueel zo goed als ongeschoold. Hij kon in zichzelf geen reden vinden waarom God hem had uitverkoren. Hij was niet geleerd, noch uitzonderlijk vroom of heilig. Dat bracht hem tot de overtuiging dat iedereen door God wordt geroepen tot dienen en liefhebben (“servir y amar”). Jezuïetenspiritualiteit gaat uit van de optimistische verwachting dat God iedereen in zijn nabijheid en zijn dienst wil.

Tevens besefte Iñigo dat God via gebeurtenissen in zijn leven werkt. Dit God in alles zoeken en vinden vormt mede de basis van de jezuïetenspiritualiteit. Iñigo vond God door aandacht te besteden aan wat er in zijn hoofd en hart omging wanneer hij had zitten lezen of dagdromen.

Uiteindelijk ontwikkelde Ignatius, zoals Iñigo zichzelf begon te noemen, een specifieke methode om zich door de dag heen te bezinnen over de vraag waar Gods hand aanwezig was in alledaagse gebeurtenissen. Jezuïetenspiritualiteit onderscheidt zich van andere vormen van spiritualiteit door deze persoonlijke aandacht voor gevoelens, wensen, dromen, verwachtingen en gedachten. " Delen

Reacties

Anoniem zei…
Dus een soort "mindfulness" (mindful of God in all things?), nu erg 'in', toen dus erg voor op zijn tijd ... ?
Anders gezegd, in onze eigen traditie hebben we echt alles wat we maar kunnen verlangen ...
Anoniem zei…
Graag had ik van je vernomen of Ignatius gewoon de Latijnse vertaling is van Inigo of toch een andere betekenis heeft en welke dan.
Dank je wel!
Een uitvoerig antwoord vindt u hier:

http://www.jezuieten.org/html/gezellen/Van%20Inigo%20naar%20Ignatius.html

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10