Loyola


Gisterenavond zijn we begonnen met een congres in Loyola (Baskenland). 112 mensen uit een 10-tal Europese landen die in onze colleges pastoraal geëngageerd zijn zullen hier 3 dagen werken rond een thema dat een citaat is van Alberto Hurtado sj: “Een vuur dat andere vuren ontsteekt” (un fuego que enciende otros fuegos).

Het ziet er belovend uit. Veel jonge mensen, mannen, vrouwen, leken en jezuïeten, van Litouen tot Libanon en van Engeland tot Albanië.

Ik nam het avondmaal samen met een aantal Fransen. Een van hen werkt in het college van Parijs waar 250 ouders meewerken in de catechese. Een ander was actief in een van onze colleges van Lyon, waar de totale equipe bestaat uit … 3 personen. Om maar iets te zeggen over de diversiteit van deze groep.

Zelf ben ik hier om simultaan te vertalen, een korte inleiding over het leven van Ignatius te geven alsook een werkwinkel over “YouTube as a creative means for the ignatian training of the young”. De regelmatige lezer van dit blog zal zich daar mogelijks wel iets kunnen  bij voorstellen.

Deze namiddag was het hier een heerlijk weertje. Na een wandeling in het park van het heiligdom ben ik het kasteel van Loyola binnengestapt. Ik ben recht naar de “capilla de la conversión” gegaan, op de derde verdieping. Het is de voormalige slaapkamer van Ignatius, thans omgevormd tot een kapel. Het is de plaats waar het hele ignatiaanse avontuur begonnen is. Ik heb er even gebeden. Niet om dingen te vragen. Wel gewoon om te danken. Voor alles wat Ignatius aan mij en aan zo vele anderen heeft gegeven.


Delen

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)