Gevreesd

Ik had het gevreesd dat je me dit zou zeggen.” Met een vrouw was ik in gesprek over een aanslepend conflict dat haar leven al jarenlang verzuurde. Ze was manifest onrechtvaardig behandeld geworden. De pijn en de woede bleven haar achtervolgen, tot in haar dromen. Het verlangen naar eerherstel was groot. Ze besefte evenwel dat het onrealistisch was. Ze was ten einde raad.

Behoedzaaam reikte ik woorden aan als aanvaarden en loslaten. Er was weerstand. Veel weerstand. Maar de vrouw snapte meteen waar ik het over had. Haar lichaamstaal maakte me duidelijk dat ze vroeg om meer. Toen ik het dan uiteindelijk waagde om het woord “vergeving” uit te spreken bleef het stil aan de overkant. “Ik had gevreesd dat je me dit zou zeggen.”

Beetje bij beetje klaarde haar gezicht op. “Ik ben de gevangene van mijn haat. Ik wil af van dat blok aan mijn been. Ik wil verder leven.”

De dame besefte dat ze nog een lange weg af te leggen had. Maar toen ze bij het weggaan mijn hand schudde, had ze een glimlach op de lippen.

Vergeving is niet voor doetjes of lafaards. Het is een genade die veel moed, vrijheid en vertrouwen vraagt.


Share

Reacties

Anoniem zei…
Ik vraag mij af: moet wie misdaan heeft niet eerst toegeven dat hij misdaan heeft, voor men zomaar vergeeft?
Als wie misdaan geeft dit toegeeft, maakt dit, meestal, het vergeven makkelijker. Dat heeft u juist opgemerkt.

Gelukkig maar dat we om te vergeven niet afhankelijk zijn van het al of niet om vergeving willen vragen van wie in de fout is gegaan. Niets zo erg immers als niet kunnen vergeven. Dan loeren wrok en bitterheid om de hoek.

Vergeven is bevrijden. De ander. Maar ook en misschien vooral jezelf. Vergeven is de weg vrijmaken voor de liefde en dus voor het leven.
Anoniem zei…
Inderdaad,zoals u het zegt: vergeven is bevrijden. Maar dan toch vooral 'de ander', blijkbaar. En ik meen toch dat het juist is als ik zeg dat na een misdaad een slachtoffer centraal moet staan en niet de dader. Met alle respect, ik blijf er van overtuigd dat die persoon eerst moet inzien wat hij heeft gedaan, anders heeft vergeving weinig zin. Als men enkel het slachtoffer iest onderneemt,hij vergeeft bv., dan lijkt het daarna alsof er nooit iets is gebeurd en zal wie misdaan heeft waarschijnlijk terug hervallen.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)