YouCat

In de Goede Week komt de Nederlandse vertaling van YouCat op de markt, de nieuwe jeugdcatechismus.
Hieronder vindt u uittreksels uit het voorwoord, door Paus Benedictus. Uitdagend voor jongeren. Maar net zo goed ook voor minder jongeren.

“Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) en binnen een culturele context die veranderde wisten vele mensen niet langer juist wat christenen dienden te geloven, welke de leer was van de Kerk, of ze überhaupt nog wel iets te onderrichten had, en hoe dit alles kon aangepast worden aan het nieuwe culturele klimaat.


Is Christendom, as such, niet oubollig? Kan je heden nog op een ernstige manier geloven? Ook vandaag stellen vele christenen zich deze vraag. Paus Johannes Paulus II nam toen een gedurfde beslissing: hij besloot dat de bisschoppen van de hele wereld een boek moesten schrijven om op deze vragen te antwoorden.


… Sommigen zeggen me dat de catechismus de jeugd van vandaag niet meer interesseert. Ik geloof deze uitspraak niet en ik ben zeker dat ik het aan het rechte eind heb. Jongeren zijn niet zo oppervlakkig als beweerd wordt. Jonge mensen willen weten waar het in het leven op aankomt. Een detective is aantrekkelijk omdat het ons binnenvoert in het lot van andere mensen dat ook het onze zou kunnen zijn. Dit boek is aantrekkelijk omdat het spreekt over ons eigen lot en daarom gaat het elk van ons persoonlijk aan.


... Het biedt geen makkelijke oplossingen. Het roept jullie op tot een nieuw leven. Het stelt de boodschap van het Evangelie voor als de “kostbare parel” (Mt 13, 45) in ruil waarvoor je alles moet opgeven. Daarom vraag ik jullie: bestudeer de catechismus met passie en volharding! Neem er de tijd voor! Studeer in de stilte van je kamer, lees hem samen met je vrienden, vorm groepen en studienetwerken, wissel je ideeën uit via het internet. Hoe dan ook, blijf dialogeren over je geloof!


Je moet weten wat je gelooft; je moet je geloof kennen met dezelfde precisie waarmee een informaticaspecialist weet hoe een computer werkt; je moet het kennen zoals een muzikant zijn partituur kent; ja, je moet dieper geworteld zijn in het geloof dan de generatie van je ouders, wil je in staat zijn om met kracht en met overtuiging te weerstaan aan de uitdagingen en de verleidingen van deze tijd.

... Ik zou jullie nog een laatste raad willen geven: jullie weten allen hoe de gelovige gemeenschap de voorbije tijd verwond werd door de aanvallen van het kwaad, door het doordringen van de zonde tot in de binnenkant, zelfs tot in het hart van de Kerk. Laat dit geen voorwendsel wezen om Gods aanwezigheid te ontvluchten; jullie zelf zijn het Lichaam van Christus, de Kerk! Zorg ervoor dat jullie vurige liefde voor deze kerk ongedeerd blijft telkens mensen haar gelaat besmeuren.”

Share

Reacties

Anoniem zei…
Het voorwoord weet te overtuigen. Ik ben benieuwd naar de inhoud van het boek.

Meest gelezen

Een abdijkerk zonder tabernakel, kan dat?

Nikolaas Sintobin sj openhartig over zijn reactie op verkiezing paus Benedictus

Latijnse liturgie in de eenentwintigste eeuw, kan dit eigenlijk nog?