Waarom ben ik jezuïet geworden? (2/6) "De geloften"

Bart van Emmerik sj

Geloften - het is iets dat je moet léven. Na vijftien jaar denk ik: wat wist ik er in het begin van? Geen barst! Maar toch had ik er een intuïtie van dat het goed was! Wat voor mij een waarborg was, was dat er jezuïeten waren die hele gelukkige, vervulde, bewogen, normale mensen waren - die mensen ook graag zagen. Dat was voor mij een teken: hé, dat is dus mogelijk...

Als jezuïet leef ik, zoals alle religieuzen, vanuit de geloften van celibaat, armoede en gehoorzaamheid. Er zijn dus drie geloften, maar het gaat toch over één zelfde grondhouding! Het zijn geen geloften van zuurpruimerij, zo van “ik zie van allerlei leuke dingen af”. Ik ben ooit begonnen aan een economische opleiding, maar dat was het duidelijk niet. Ik was op zoek naar vervulling. Ik vroeg me af: wat wil ik nou met mijn leven? Wat vervult me, maakt me gelukkig?

Ongehuwd leven, celibaat, is een manier om van mensen te houden, je met ze te verbinden - niet van het áfzien daarvan. Ook met mensen die ik niet zelf uitkies, maar die op mijn weg komen. En je daarin ook door God gedragen weten.

Religieuze armoede betekent: mijn leven in materiële maar ook in geestelijke zin eenvoudig maken. Zodat ik me ervan bewust word wat de werkelijke rijkdom van mijn leven uitmaakt. Afstand doen van ideologieën, vooroordelen, snelle oplossingen. Maar ook kiezen voor soberheid, delen wat je hebt.
Religieuze gehoorzaamheid - misschien is dat wel de moeilijkste gelofte voor deze tijd, niet de architect zijn van je eigen leven. Niet krampachtig vasthouden aan wat jij wilt en vindt. Dat vraagt openheid en beschikbaarheid van ons. En vertrouwen in elkaar.

Reacties

Dag Nikolaas,
doe mijn hartelijke groeten aan Bart. Ik kijk met enige regelmaat naar je blog, gebruik ook soms iets in mijn dagopeningen op school. Zie vandaag opeens Bart in beeld verschijnen en lees zijn verhaal+ het is alsof ik hem hoor praten. prachtig.
Mieke Thijsseling
Unknown zei…
kan ik u ontmoeten Bart ? waar/wanneer. veel dank.
Thanks3 zei…
De snelste en eenvoudigste manier om je ex-minnaar, vrouw of echtgenoot binnen 12 uur zonder enige vertraging terug te krijgen. Ze houden van je en koesteren je Dr. Sacre, hij is een geweldige betoveraar hij bracht mijn ex-minnaar terug die het uitmaakte met mij 8 maanden geleden, nu houden we meer van elkaar en koesteren we elkaar meer dan wat ook ter wereld neem contact op met Dr Sacre op e-mailadres sacretempleofpower@gmail.com of WhatsApp of bel hem +2349076034359 voor hulp als je je geliefde mist

Andrea Martin

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)