Moslima pleit voor christendom


Op 10 februari laatstleden besliste het Britse Hooggerechtshof dat het voortaan verboden was voor Britse gemeenteraden om hun vergaderingen te beginnen met een gebed. Deze, uiteraard eeuwenoude, traditie, zo werd geoordeeld, had “geen wettelijke grondslag”.

4 dagen later, op 14 februari 2012, werd deze beslissing tijdens een officieel bezoek aan het Vaticaan zwaar op de korrel genomen door een Britse staatssecretaris, Sayeeda Warsi, de eerste moslim minister in de Britse regering. Zij riep GB op zijn christelijke wortels niet te ontkennen.

Op 17 februari 2012 besliste de Britse regering om versneld een wettelijk kader in te voeren waardoor het opnieuw mogelijk wordt om te bidden tijdens zittingen van de gemeenteraad.

Interessante minidrama dat heel wat blootlegt van onze postchristelijke Westerse culturen.

  • Onze juridische systemen verworden meer en meer tot dynamieken die een autonoom bestaan gaan leiden, los van de  historische, culturele, sociale … werkelijkheid. Zo subtiel als ze geworden zijn, zozeer zijn ze vatbaar voor manipulatie en oneigenlijk gebruik.

  • Het is een moslima die als publieke persoon een lans breekt voor het respect van de christelijke wortels van de Britse samenleving.

  • Een sectair, antichristelijk atheïsme is militanter en agressiever dan ooit.

  • Er is een voorzichtig reveil van het bewustzijn dat de Westerse cultuur niet denkbaar is zonder een vorm van verbondenheid met het christendom. 

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)