20 jaar later

Vandaag, zondag 5 februari 2012, is het de 20ste verjaardag van Pedro Arrupe sj, Algemeen Overste van de Sociëteit van Jezus van 1965 tot 1983. Arrupe was een charismatisch man die de Sociëteit doorheen de turbulente overgangsjaren na het Tweede Vaticaanse Concilie leidde. Hij was ook een biddend man.

Onderstaande tekst/gebed sprak hij uit tijdens zijn laatste publieke verschijning, tav de Algemene Congregatie die zijn opvolger moest kiezen. Hij was toen reeds zwaar getekend door de gevolgen van de hersenbloeding die hem van een groot deel van zijn vermogens beroofde. In onderstaande video ziet u (vanaf ’33) beelden van deze laatste aangrijpende ontmoeting.

“Hoezeer verlang ik in een betere conditie te zijn om u hier te ontmoeten! Zoals u ziet, kan ik u niet eens rechtstreeks toespreken. Maar mijn algemene assistenten hebben begrepen wat ik verlang te zeggen tot ieder van u. Meer dan ooit bevind ik mij nu in de handen van God. Dit is altijd, vanaf mijn jeugd, mijn diepste verlangen geweest. En dit is nog altijd mijn enige wens. Maar nu is er een verschil : het initiatief ligt helemaal bij God. Het is voorzeker een diepe geestelijke ervaring om mij zo volledig in zijn handen te weten en te voelen”.

Reacties

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?