Wat is echte vreugde? Houd je vast ...Vandaag vieren we het feest van de heilige Franciscus van Assisi. Onderstaande vertelling komt uit de Fioretti, een bundel van verhalen over het leven van deze populaire heilige. Wat Franciscus hier vertelt over de echte vreugde is adembenemend.

De echte vreugde

Broeder Leonardus heeft verteld dat de zalige Franciscus bij Maria ter Engelen eens broeder Leo riep en zei: Broeder Leo, schrijf op.

Deze antwoordde: Ik sta klaar.

Schrijf op, zei hij, wat de echte vreugde is. Er komt een bode die vertelt dat alle professoren uit Parijs tot de orde zijn toegetreden.   

Schrijf op: dat is de echte vreugde niet.

Ook alle prelaten van over de Alpen, aartsbisschoppen en bisschoppen; ook de koning van Frankrijk en de koning van Engeland.

Schrijf op: dat is de echte vreugde niet.

Ook vertelt hij dat mijn broeders naar de ongelovigen zijn gegaan en hen allen tot het geloof bekeerd hebben en ook dat ik zo'n grote genade van God heb gekregen dat ik zieken genees en veel wonderen doe.

Ik zeg je dat in dit alles de echte vreugde niet is

Wat is de echte vreugde dan wel ?

Ik kom terug uit Perugia en midden in de nacht kom ik hier aan. Het is winter en zo modderig en koud,  dat de ijspegels onder aan mijn habijt hangen. De hele tijd slaan ze tegen mijn benen en het bloed komt uit de wonden. En door en door koud en vol modder en ijs kom ik aan de poort. En nadat ik een hele tijd heb staan kloppen en roepen, komt er een broeder die vraagt: wie is daar ? Ik antwoord: broeder Franciscus. En hij zegt: ga weg ! Dit is geen tijd  om aan te komen ! Je komt er niet in. En als ik blijf aanhouden, en hij antwoordt dan: ga weg, je bent maar een eenvoudig en ongeletterd man. Je komt er bij ons beslist niet in. Wij zijn al zo talrijk en van zo’n niveau dat wij jou niet nodig hebben. En ik blijf aan de poort staan en zeg: ter liefde Gods, wilt u mij deze nacht opnemen ? En hij antwoordt dan: dat doe ik niet. Ga naar het huis van de Kruisdragers en vraag het dààr maar. En als ik mijn geduld bewaar en me niet opwind, ik zeg je dat daarin de echte vreugde is en de echte deugd en het heil van de ziel.


Reacties

Anoniem zei…
Ja, dat is waar!
Je kunt je opwinden, of de situatie omarmen.
God plannen zijn altijd beter.
Ook ik heb een betere slaapplek van God gekregen.
Dus: geen hotel :)
Jacques zei…
Ik geloof ook dat onthechting in belangrijke mate tot vreugde en sterkte kan leiden. Wij leven in een wereld waarin sociale druk en marketeers noden creëren die ons toelaten op een zeer oppervlakkige wijze zonder de minste diepgang te "genieten". Gelukkig biedt het leven veel meer. De echte rijkdommen worden echter niet aangeboden door TV advertenties. Ze zoeken is boeiend maar ook moeilijk en frustrerend omdat men ze nooit ten volle kan ontdekken.

Het beeld van Fransicus door Cimabue is prachtig
Unknown zei…
Het ongezochte lijden is een genade van Jezus. Franciscus vindt Jezus elders.
Romain zei…
"""wat je aan de minste van de Mijne heb gedaan dat heb je aan Mij gedaan""",
daarin vind ik de grootste Vreugde!!xx

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen