Gele linten

Onlangs vond ik via Facebook onderstaand liedje: ”Tie a yellow ribbon round the old oak tree”. Ik herinnerde het uit mijn kindertijd. Ik vond het toen gewoon een leuk liedje, ook al verstond ik niets van de tekst.

Jaren later ben ik “Het verhaal van de gele linten” gaan gebruiken als aangrijpend verhaal over vergeving, zonder te weten dat er een link was tussen beide.

 Graag laat ik u genieten van lied én verhaal.


Het verhaal van de gele linten

“Een man, net vrijgelaten uit de Sing-Sing gevangenis in New York, zat vooraan in de bus naar Miami. Hij had drie jaar gezeten wegens fraude. Omdat de rit zo lang duurde, besloten de inzittenden elkaar te vertellen waar de reis naar toe ging. Ook onze man vertelde zijn verhaal.

Toen hij de gevangenis in moest, had hij zijn vrouw gezegd dat ze niet op hem moest wachten. Drie jaar zou vreselijk lang duren. Hij had tijdens die drie jaar dan ook geen woord meer van haar gehoord. Juist voor hij vrijgelaten zou worden, schreef hij een brief  aan zijn vrouw waarin hij zei dat hij op weg naar huis was. Hij schreef dat hij het zou begrijpen als ze hem nooit meer wou terugzien, maar voegde eraan toe : als je toch nog van me houdt, laat dan een boodschap achter. Hij zou namelijk met de bus naar Miami, door hun dorp, White Oak, passeren, en hij zou de grote eik in het centrum van het dorp in de gaten houden. Als er een geel lint rond gebonden zou zijn, zou hij van de bus stappen. Als er géén lint zou zijn, zou hij doorrijden en haar vergeten.

Toen de man zijn verhaal verteld had, was de bus White Oak genaderd. Toen ze het dorp binnenreden zei hij dat hij niet meer durfde kijken, en hij boog het hoofd in zijn handen. Hij vroeg de chauffeur of die naar de eik wilde kijken.

Tegen die tijd was de hele bus op de hoogte geraakt van zijn verhaal, en iedereen keek vol spanning uit. Toen de bus tenslotte de eik naderde, hoorde de ex-gevangene ineens een losbarsting van gejuich en applaus. Hij keek uit het raampje en zag de oude eik die bedekt was met wel honderd gele linten. Hij rende de bus uit, in de armen van zijn vrouw, en onder het gejuich van de andere passagiers verdween de bus in de avond, richting Miami.”

Reacties

Anoniem zei…
Die link was ook mij onbekend, leuke ontdekking!

Meest gelezen

Wat Ignatius van Loyola denkt over het coronavirus

De soms pijnlijke kant van het bidden met het vijfde evangelie (2/3)

Paus Franciscus legt uit waarom Maria zo belangrijk is voor de Kerk