Wat is barmhartigheid eigenlijk?


Vandaag verscheen onderstaande overweging op www.gewijderuimte.org.

Barmhartigheid blijkt in mijn gebed een steeds weerkerend thema te zijn. Maar wat is barmhartigheid eigenlijk? Wat betekent het als wij zeggen dat God barmhartig is? Hoe word ik opgeroepen barmhartig te zijn? Ik denk dat er twee woorden zijn die Gods barmhartigheid omschrijven: vergevensgezindheid en omvormng.

Vergevensgezindheid: God is een vergevende God. Gods liefde voor ons is onvoorwaardelijk, en dit is de diepste reden waarom we vergiffenis krijgen. Wat wij ook gedaan hebben of hoelang wij ook op een fout spoor zaten, God zal ons altijd opnieuw met liefdevolle, open armen verwelkomen. Als wij spijt hebben over onze zonden en onze zondigheid erkennen, dan komen wij telkens weer bij God terecht. En zodoende werken wij eigenlijk aan een beslissing om een radicale omkeer in ons doen en laten mogelijk te maken.


Omvorming: Gods vergevensgezindheid en liefde voor ons zijn er niet alleen maar om ons een warm en geruststellend gevoel en een blanco blad te bezorgen. God nodigt ons uit om ons door die vergiffenis te laten omvormen. God geeft ons dus een opdracht: niet alleen om het kwade te vermijden, maar om eraan te werken het kwade door het goede te overwinnen.

Becky Eldredge

Reacties

Johanna zei…
Ik vind dit wel goed gezegd. Dank u wel.
Anoniem zei…
Amen

Meest gelezen

Hoe je een crisis kan ombuigen naar een weg van groei (4/6)

Wat je zélf kan doen om de crisis te lijf te gaan: concrete tips van Ignatius van Loyola (5/6)

Waarom heiligen vaak niet makkelijk zijn in de omgang - homilie van Nikolaas Sintobin sj