Vier tips van Ignatius van Loyola over leven met het coronavirus


Wat zou Ignatius van Loyola ons te zeggen hebben over het omgaan met de crisis rond het coronavirus?  Hij gaf alvast enkele tips aan Nikolaas Sintobin sj

Hemel
14 maart 2020, aardse tijd

Dierbare mensen op aarde,

Ik zie dat jullie het moeilijk hebben een juiste houding te vinden ten aanzien van het coronavirus. Dat is niet vreemd. De voorbije tientallen jaren heeft de wetenschap zo’n vooruitgang geboekt, dat jullie zijn gaan geloven dat binnen de kortste keren voor elk probleem een oplossing kan worden bedacht. Nu wordt wereldwijd duidelijk dat dit een illusie is. Voor velen onder jullie is dit behoorlijk verwarrend.

Zelf heb ik ruim dertig jaar gekampt met chronische ziekte. Als algemene overste van de snel groeiende jezuïetenorde werd ik vijftien jaar lang dag in dag uit geconfronteerd met alle mogelijke en onmogelijke problemen. Ik wil jullie graag vier tips geven om deze barre tijden goed door te komen. Ze zijn ontleend aan mijn eigen ervaring.


1.Gehoorzaam ten tijde van dit coronavirus aan de artsen, de wetenschappers en de bevoegde overheden als was het aan God zelf. Ook al ben je het niet met hun besluiten eens of snap je ze niet goed, heb de nederigheid om te aanvaarden dat het de moeite loont te vertrouwen op hun kennis en ervaring. Het zal je een gerust geweten geven en je toelaten jouw bijdrage te leveren tot de oplossing van de crisis.

2.Hoed je voor angst. Angst komt nooit van God en leidt niet naar God. De angst fluistert je vaak alle mogelijke redenen in waarom je bang zou moeten zijn. Veel daarvan is waar. Alleen, je hoeft er geen angst voor te hebben. De Heer zorgt ook nu voor jullie. Dat weet ik uit goed ingelichte hemelse bron. De ervaring heeft geleerd dat Hij recht schrijft op de kromme aardse lijnen. Durf daarin te geloven.

3.In tijden van crisis heb je niet minder, maar juist meer baat bij gebed. Gun het je om je te laven aan zijn liefde. Het is het beste tegengif tegen de angst. Je kan bijvoorbeeld bidden met wat men tegenwoordig een podcast noemt en die mijn medebroeders elke dag aanbieden op

4.Ten slotte, vergeet bij dit alles niet te leven en te genieten van het leven. Wat er ook gebeurt, elke seconde die je gegeven wordt is een enig en kostbaar geschenk. Daar kan het coronavirus niets aan veranderen.

Met jullie verbonden in onaflatend gebed,

+ Ignatius

Reacties

Mr. Maesen zei…
Dankjewel, Ignatius.
Anoniem zei…
Voor velen zou het een oefening van solidariteit kunnen zijn, waar onder ; beperking in het hamsteren, oppas leerkracht zijn ten dienste van de zorg, thuis blijven ter voorkoming van, al geeft dat innerlijke onrust aan sommigen. Ruim eens extra op of speel een extra gezelschapsspelletje of neem extra aandacht bij het geen wat je doet. Minder voedsel tot je nemen past helemaal binnen deze 40 dagen tijd.
Angstig voel ik me niet , kan wel bezorgd zijn over de ander en ik leg het werkelijk in God's handen.
Truus van Dam zei…
Jammer dat de mensen zo hamsteren. We zijn niet alleen op de wereld , je moet ook rekening houden met andere mensen.Wij hebben eigenlijk iedereen jarig zoon en kleinzoon . Maar gezondheid is het hoogste goed. We passen ons maar aan.en blijven thuis . Alles ligt stil zelfs de missen, gelukkig kunnen we op facebook wel een gebedsdienst volgen. Hoop dat dit gauw voorbij is.
E.harland-hazebroek zei…
Heel hartelijk dank. Ik herken iets van de saamhorigheid uit de oorlog ook al was ik klein: als kind zit het in je en je volgt je ouders.
Er is zoveel te lezen en te bidden, toch maar wat eten daar kwam u ook achter.
Tot ziens in de hemel en dank voor uw volgelingen.
Veel liefs voor Jezus, graag wat meer genade want keuzes maken in het leven gaat regelmatig fout.
Graag Uw zegen. AMDG
Anoniem zei…
Love
XXX
Gerjan de Jong zei…
Fijne en mooie troostende woorden, vanuit het verleden vertaald naar het heden
Gideon zei…
we zijn nooit alleen! we moeten dit ondergaan, maar ; Hou vol, wees sterk, het is maar tijdelijk...Love is The Message.
e.harland-hazebroek zei…
Geduld. Iets wat onbekend is in deze wereld.
Gardena zei…
Mooi geschreven weer.
E.harland-hazebroek zei…
Klopt nog steeds. Goed er aan herinnert te worden. Inderdaad angst omdat het onbekend is. Gebed is inderdaad rustgevend, gaat het niet dan maar van een ander. We verlangen naar de sacramenten, in stilte. De tijd gaat snel, richting Kerstmis. Ik verlang er naar.
Vaatwasser zei…
Heel mooi geschreven.

Meest gelezen

Bijzondere plekjes om God te vinden

Het verschil tussen echte en bedrieglijke godsdienst, ook in tijden van coronavirus