Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, bisschop van Gent


Lang geleden studeerde ik samen met Lode in Leuven. We gingen bijna elke dag samen koffie drinken. Lode Van Hecke was toen reeds monnik in Orval. Hij werd later abt van zijn abdij en is thans bisschop van  Gent. 

Lode is al meer dan 40 jaar monnik en sinds enkele jaren bisschop van Gent. Hij weet uitstekend waar het over gaat en heeft de beide voetjes op de grond. Dit blijkt uit het schitterend citaat hieronder.

Bisschop Lode: Ik voel een heel grote verbondenheid met de mensen die vandaag op onze planeet leven en die God zoeken, zelfs in andere godsdiensten. Daar voel ik me heel sterk mee verbonden. En ook met de mensen die hier geweest zijn.

Journaliste: Ook met de mensen die God niet zoeken?

Bisschop Lode: Ja. Men zoekt altijd iets. Wat is God zoeken of God niet zoeken? Het is niet altijd zo duidelijk. En als men God weigert, welke God weigert men eigenlijk? Waarom weigeren mensen God? Men is nooit absoluut gelovig en ook nooit absoluut ongelovig. Je kan dat wel beweren, maar nee, dat bestaat niet.

Reacties

Cecilia zei…
Ik ben ervan overtuigd dat atheisme inhoud dat je beseft dat God bestaat, want kan men tegen Iemand zijn als je niet geloofd dat Hij bestaat.
Guy zei…
Voorzichtig, atheisten zijn niet tegen God,ze geloven enkel niet in het bestaan van een of meerdere Goden.Nochtans is de mens gekend als een "gelovig beest".
Toch moet ik U gelijk geven,mensen ”geloven” zogezegd niet,maar dit is puur uit hoogmoed,de bron van al het kwaad. Eigenlijk geloven ze, maar zondigen tegen de Geest uit hoogmoed.(het kan soms ook anders zijn, ik heb een vriend die telkens zegt dat hij niet gelooft,maar toch...op een dag heeft hij iets beleefd die hem toch doet twijfelen....en er moet toch iets zijn,enz.
Aan ons de taak om het Goed Woord te verspreiden.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Nikolaas Sintobin: "Ik weet niet of God bestaat"

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Omgaan met (soms misselijk makende) zwakheden van aan jou toevertrouwde mensen - Ignatiaans leiderschap (5/10)