Wat "normale" mensen kunnen leren van jezuïeten - leven van jezuïeten, serie van Jos Moons sj

 


In deze tekst beschrijft Jos Moons sj de eigenheid van het leven van de jezuïeten. Dit artikel verscheen voorheen in het Benedictijns tijdschrift (nr 83, 2022). Hier enkele uittreksels. (6/6)

 

Gezien het doel van deze bijdrage – een beschrijving van het religieuze leven van de jezuïeten – was het onvermijdelijk dat de nadruk lag op ‘ons’. Toch hoop ik dat deze overwegingen iets om op te kauwen bieden voor mensen van buiten onze traditie. Bijvoorbeeld als het gaat om het  innerlijk aanvoelen. Soms denk ik dat iedereen dat doet. Als je een partner kiest, bijvoorbeeld, of als je besluit op een nieuwe baan te solliciteren. Steeds speelt dan het afwegen van gevoelens een grote rol. Het innerlijk aanvoelen en afwegen heeft dus goede papieren! Jezuïeten maken dat een pilaar van hun manier van leven. Het zou anderen kunnen aanmoedigen om meer bewust te doen wat misschien onbewust toch al deel is van je leven.

 

Wat verder zou kunnen inspireren, is de flexibiliteit die in de tweede helft van deze bijdrage naar voren kwam. Nadat jezuïeten zich engageren, blijft er bij hen een rusteloos zoeken naar wat de beste manier is, wat de grotere impact heeft. Soms moeten er dan bochten genomen worden, zoals gebeurde toen het koppel ‘geloof en rechtvaardigheid’ werd herontdekt. De voorbeelden van dat soort bochten zouden niet-jezuïeten kunnen geruststellen. Veeleer dan een teken van zwakte is het van koers veranderen een teken van sterkte. Het pleit eerder voor dan tegen ons. Andere omstandigheden vragen om andere keuzes, en daarnaast is het te verhopen dat we van tijd tot tijd uitstijgen boven onze kleinmenselijkheid en blijven groeien in heiligheid. Ook dat maakt dat verandering een goed teken kan zijn.

Reacties

E Harland-Hazebroek zei…
Ik vind het een mooie serie en herken heel wat van vroeger bij jezuieten.
Wat ik vreemd vind dat ik met meer vertrouwen naar een Jesuit kijk dan anders.Vertrouwen is de hoofdschotel.
Alain Albert zei…
Ik heb een groot respect voor Jezuïeten.

Meest gelezen

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen