Sterven als daad van vertrouwen



Ons christelijke geloof nodigt ons uit om naar alles op een nieuwe wijze te kijken.  De verhalen in de evangelies over de blinden hebben wel te maken met het herstellen van het lichamelijke zien. Maar ook met veel meer. Jezus tracht ons wazig innerlijke oog a.h.w. scherper in te stellen, zodat we de diepere dimensie van het leven kunnen zien zoals hij die ziet. De evangelies op de juiste wijze lezen is alsof we aan de ogen een staaroperatie hebben ondergaan.

Paus Franciscus heeft zijn eerste encycliek “Het licht van het geloof” genaamd. Daarin verlaat hij het oude beeld van het geloof als een sprong in de leegte, maar spreekt hij over het geloof als een licht dat alles verheldert en ons zo in staat stelt de juiste  weg te vinden. Als we leven vanuit ons geloof, dan wordt onze ziel een lichtend vuur.

Wij krijgen bijvoorbeeld te maken met dat dagelijkse mysterie van de dood. Iets wat toch onze weerstand oproept. Dan nodigt het christelijke geloof ons uit om naar de toekomst te kijken, in de vaste hoop dat alles anders zal worden, dat achter iedere dood een volkomen zuiver en overdadig rijk leven op ons wacht.

We weten niet echt wat de dood waard is. Juist daarom is de dood een test voor ons vertrouwen en onze liefde. Hij biedt ons de kans God het meest sluitende bewijs te leveren van onze liefde. De dood wordt onze opperste daad van vertrouwen door te kiezen voor het geloof dat er na de dood geen duisternis komt. Wel licht. Geen lege stilte. Wel  de barmhartige en ons welkom hetende stem van God. Wij vertrouwen erop dat wij het gelaat van God zullen zien en meer lieve woorden zullen horen dan we dit ooit op aarde hebben kunnen geloven.

Brian Grogan sj

Reacties

Anoniem zei…
Als je geboren wordt, is de foetus,weg, maar jij bent er nog, als baby….als je wat groter wordt is de baby weg, maar jij bent er nog: als peuter….zo ook na de kleutertijd, dan ben je een lagere school kind….verder wordt je tiener, die opnieuw verdwijnt en herrijst als volwassene, en later wordt je een oudere dame of man: de ‘volwassene is weg…maar jij bent er nog…zo is het ook met de dood:….je lichaam is weg….maar jij bent er nog: je geest is er nog! Doodgaan in niets anders dan je lichaam afleggen en je geest wordt opgenomen in Godsliefde
René zei…
Wat een enorme troost en emotie voel ik bij het lezen van de woorden:” Wij vertrouwen erop dat wij het gelaat van God zullen zien en meer lieve woorden zullen horen dan we dit ooit op aarde hebben kunnen geloven.”

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj