Sterven als daad van vertrouwenOns christelijke geloof nodigt ons uit om naar alles op een nieuwe wijze te kijken.  De verhalen in de evangelies over de blinden hebben wel te maken met het herstellen van het lichamelijke zien. Maar ook met veel meer. Jezus tracht ons wazig innerlijke oog a.h.w. scherper in te stellen, zodat we de diepere dimensie van het leven kunnen zien zoals hij die ziet. De evangelies op de juiste wijze lezen is alsof we aan de ogen een staaroperatie hebben ondergaan.

Paus Franciscus heeft zijn eerste encycliek “Het licht van het geloof” genaamd. Daarin verlaat hij het oude beeld van het geloof als een sprong in de leegte, maar spreekt hij over het geloof als een licht dat alles verheldert en ons zo in staat stelt de juiste  weg te vinden. Als we leven vanuit ons geloof, dan wordt onze ziel een lichtend vuur.

Wij krijgen bijvoorbeeld te maken met dat dagelijkse mysterie van de dood. Iets wat toch onze weerstand oproept. Dan nodigt het christelijke geloof ons uit om naar de toekomst te kijken, in de vaste hoop dat alles anders zal worden, dat achter iedere dood een volkomen zuiver en overdadig rijk leven op ons wacht.

We weten niet echt wat de dood waard is. Juist daarom is de dood een test voor ons vertrouwen en onze liefde. Hij biedt ons de kans God het meest sluitende bewijs te leveren van onze liefde. De dood wordt onze opperste daad van vertrouwen door te kiezen voor het geloof dat er na de dood geen duisternis komt. Wel licht. Geen lege stilte. Wel  de barmhartige en ons welkom hetende stem van God. Wij vertrouwen erop dat wij het gelaat van God zullen zien en meer lieve woorden zullen horen dan we dit ooit op aarde hebben kunnen geloven.

Brian Grogan sj

Reacties

Anoniem zei…
Nu begrijp ik sommige ellendige stukken uit het Oude Testament, ik voel dan zoveel weerstand en mijn ziel kruipt dan vanzelf naar God toe.
De werkelijkheid in de wereld kan evenzo ellendig zijn en dan kan God inderdaad troost bieden.
Als je je goed beroerd voelt, is er weinig te mediteren.
bidden gaat nog wel. Al die bespiegelingen....
renée zei…
Zullen de twee laatste zinnen van Brian (J.S) waarheid worden ?????

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen