Hoe vermijden dat je intuïtie onbetrouwbaar wordt - 5/9Voor LFK schreef ik een essay over intuïtie. Hier enkele uittreksels – 5/9

Intuïtief leven kent een groot gewicht toe aan het hart. De ervaring leert echter dat er met dat hart van alles verkeerd kan gaan. Tot perversie toe.  Anders gezegd, het is nodig dat je je hart opvoedt, kneedt en voedt. Niet eenmaal. Wel blijvend.

Wat mij betreft, doe je dat het beste door je te laten inspireren door een van de grote levensbeschouwelijke of religieuze tradities die er bestaan. Die zijn door de eeuwen heen gepolijst en daardoor betrouwbaar. Je eigen cocktail samenstellen is doorgaans niet erg werkzaam omdat dit te moeilijk blijkt.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Sommige kookprogramma's zijn nogal ongezond hoewel gewild..Beter oude recepten aanhouden. Je wordt inderdaad misselijk van een cursus in de buitenlucht, een boomspreek opleiding. De rust wordt aangeprezen. je bent echter je geld kwijt en heb niet de rust gevonden.
Geld verdienen ten koste van een ander zijn echte geluk, het is aan de orde van de dag.
Carla zei…
Inderdaad, een hart , een geweten, je laten verleiden en een antwoord vinden. Je komt er achter door te doen en je laat wat niet bij je past. Voor niets komt de zon op en dat wordt ons zomaar gegeven.
Anoniem zei…
Doorgrond mij, O God, en ken mijn hart
Gerjan de Jong zei…
Maar gepolijste religieuze traditie wil niet altijd zeggen dat ze je intuïtie begeleiden in het maken van de mogelijke juiste keuzes. Belangrijk dat deze religieuze tradities gebaseerd zijn op het pad van liefde en vergeving. Helaas geldt dat niet altijd voor alle religieuze tradities. Voor mij als Christen is dat de boodschap van het Evangelie

Meest gelezen

Vier tips van Ignatius van Loyola over leven met het coronavirus

Bijzondere plekjes om God te vinden

Het verschil tussen echte en bedrieglijke godsdienst, ook in tijden van coronavirus