Waarom intuïtief leven niet bepaald comfortabel is 8/9



Voor LFK schreef ik een essay over intuïtie. Hier enkele uittreksels – 8/9

Leven in de dynamiek van de intuïtie is niet noodzakelijk een garantie voor permanent comfort. Het interpreteren van wat er zich in je hart afspeelt kan moeilijk zijn. In het bijzonder als je op kruispunten komt of als je je uitgenodigd weet tot iets nieuws of onbekends. Dit kan gepaard gaan met stevige gemoedsschommelingen.

Aan de ene kant kan het nieuwe vooruitzicht dat zich aandient je hoop, kracht en verlangen geven. Maar tegelijkertijd kan je hevige weerstand voelen. Vertrouwde dingen loslaten doet vaak pijn. Het perspectief van een mogelijke verandering kan gepaard gaan met angst voor het onbekende. Heftigheid en strijd zijn in zulke situaties eerder regel dan uitzondering.

Tijd, geduld en vertrouwen zijn dan nodig. Om opnieuw tot evenwicht te komen, vast te stellen welke gevoelens uiteindelijk de overhand krijgen en of, met andere woorden, de intuïtie al of niet bevestigd wordt.

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Vallen en opstaan, daar leer je door lopen, eerst als kind en later in het leven.
Carla zei…
Het leven zit immers vol tegenstrijdigheden daarom wikken en wegen we om tegemoet te komen aan een bepaald soort balans waar je mee verder kunt om vervolgens het volgende tegen te komen. Doen wat bij je past is een benadering.
Carla zei…
Als ik het nieuws zie en de oproer van het volk over Corona dan wens ik de mensen steun toe om samen te werken. Ik vraag me af welke rol intuïtie hier in kan hebben of gaat het om accepteren dat er regels worden ingesteld en dat je deze moet navolgen met alle gevolgen van faillissement. Velen worden in hun hart getroffen.
Truus van Dam zei…
Iets nieuws geeft altijd onrust.Het is het accepteren van de nieuwe dingen om weer verder te gaan.Inderdaad ook de covid regels houd je hieraan, anders komen we er nooit vanaf. Ook al word je er depri van, probeer je er aan te houden. Je bent het verplicht aan je medemens.
Anoniem zei…
Kwestie van wennen en vaak doen (oefenen). Ik leer elke dag bij.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen