Is mijn gebed wel goed genoeg?
Is mijn gebed wel goed genoeg? Bid ik wel op de juiste manier? Van kindsbeen af worden we geëvalueerd. Niet vreemd dus dat we geneigd zijn om dit ook zelf te doen voor ons gebed. Madeleine Delbrêl (1904-1964), een Franse mystica, schreef ooit het volgende: “Bij het bidden is het belangrijk om goed te beginnen en goed te eindigen. Daartussen kan je enkel maar doen wat je kan doen.” Anders gezegd, het is belangrijk om je te concentreren bij het bidden. In het begin, om te komen in aanwezigheid van de Heer. Naar het einde, om de ontmoeting mooi af te sluiten.  Maar wat er gebeurt tussen in, daar kan je maar weinig aan doen.

Christenen geloven dat het Gods Geest zelf is die bidt in hen. Gebed is een genade. Het wordt je gegeven. Veel meer dan jezelf aanbieden kan je niet doen. Soms voel je gedragen in je gebed. Soms niet. Nu eens heb je de indruk dat het “interessant” was. Dan weer leek het vervelend. Het belangrijkste is dat je tijd ter beschikking stelt van God en dat je daar trouw aan bent. Uiteindelijk weet God alleen wat er zich afspeelt in het diepste van je ziel. Anders gezegd, het heeft niet veel zin om je gebed inhoudelijk te evalueren.


De “beste” gebedstechniek bestaat niet. Goed gebed is gebed  dat jou helpt om dichter bij God te komen. Een tijd lang kan kan dat repetitief mondgebed zijn. Daarna zal je misschien  gedurende een periode meer smaak vinden in het stille gebed met de Bijbel of in het getijdengebed. Het is normaal dat dit in de loop van een mensenleven evolueert.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Dank voor deze woorden, zij bemoedigen mij om op deze voet door te gaan.

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?