Gelukkig zijn (3)

Etty Hillesum was een jonge joodse vrouw. Zij leefde in Amsterdam in de tijd dat de Jodenvervolging strikter en strikter werd. Ze was heel lucide omtrent wat haar te wachten stond.  Uiteindelijk zou zij sterven in Auschwitz. Onderstaande mijmering schrijft zij in haar dagboek dd 20 juni 1942.


“Ik fietste langs de Stadionkade vanochtend en genoot van de wijde hemel daar aan de rand van de stad en ademde de frisse, ongerantsoeneerde lucht in. En overal bordjes, die wegen, de vrije natuur in, voor joden versperd hielden. Maar boven dat ene stuk weg, dat ons blijft, is ook de volledige hemel. Men kan ons niets doen, men kan ons werkelijk niets doen. Men kan het ons een beetje lastig maken, men kan ons beroven van wat materiële goederen, van wat uiterlijke bewegingsvrijheid, maar wijzelf plegen de grootste roof aan ons, wij roven ons onze beste krachten door onze verkeerde instelling. Door ons achtervolgd, vernederd en verdrukt te voelen. Door onze haat. Door branie, die angst verbergt. Men mag best soms treurig en terneergeslagen zijn over het ons aangedane, dat is menselijk en begrijpelijk. Maar toch: de grootste roof aan ons plegen wij zelf. Ik vind het leven mooi en ik voel me vrij. De hemelen binnen in me zijn even wijd uitgespannen als boven me. Ik geloof aan God en ik geloof aan de mensen en ik durf het langzamerhand eerlijk te zeggen zonder valste schaamte.”


Delen

Reacties

Anoniem zei…
Ontroerend mooi en herkenbaar: "De hemelen binnen in me zijn even wijd uitgespannen als boven me"!
Anoniem zei…
Zich vrij voelen van wat anderen je aandoen. Het is mogelijk onder de voorwaarde dat anderen je leven niet inpalmen en je dus ruimte en tijd moet maken voor de Ander in je leven. Af en toe bidden.
Anoniem zei…
Zich vrij voelen 'van' wat anderen je aandoen, ja + nog meer: zich vrij genoeg voelen om 'voor' anderen iets te doen en te betekenen, net vanuit de geluks-tijd/ruimte met de Ander. Duurzaam geluk wil gedeeld worden, uitgedeeld, aan hen die er minder van hebben, aan kinderen en jongeren die ons voorbeeld nodig hebben om hun goeie weg te vinden ...

Meest gelezen

Heeft een mens dan geen recht om boos of droef te zijn? Een reactie van Nikolaas Sintobin sj