Paus Franciscus: wat ik geleerd heb van de jezuïeten


Deze week verscheen een interview met paus Franciscus in het Franse "Paris Match". Op de vraag: "Wat is het meest waardevolle dat u geërfd heeft van de Sociëteit van Jezus" gaf paus Franciscus volgend antwoord:

De onderscheiding van de geesten die zo dierbaar is aan de heilige Ignatius. 
Het dag in dag uit proberen om de Heer beter te leren kennen en Hem te volgen van meer dichtbij. 
Proberen om alle dingen uit het dagelijkse leven, zelfs de allerkleinste, te doen met een hart dat open staat voor God en voor de anderen. 
Proberen om naar de werkelijkheid te kijken met dezelfde blik als Jezus en om zijn onderricht elke dag opnieuw toe te passen in de omgang met de andere mensen.

Werk aan de winkel!

Reacties

Anoniem zei…
Onderscheiding van Geesten is inderdaad het meest waardevolle dat de Heilige Ignatius ons kon geven!
Maar, als je naar de kerk van "NU" kijkt en naar de mensen hun verlangens is er nog veel werk aan de winkel!
Een verlangen koesteren om Christus opnieuw aan het kruis te nagelen, alleen maar omdat de zonde hun een tijdelijk genot geeft, vind ik best wel verontrustend!

Leren onderscheiden is duidelijk een heel moeilijke oefening in bidden en volharding!
Ergens weet ieder mens "met een beetje gezond verstand" dat de zonde je helemaal niet bevrijd van innerlijke demonen = depressies, verslavingen, stress, gedrag dat vernietigend, niet verbindend werkt maar juist verdeeld.... enz. Demonen staan nu eenmaal niet bekend voor het opbouwen van mensen, maar juist van het afbreken van mensen!

Het is jammer dat er maar weinig die de kerk overeind moeten houden, de parel van onderscheiding onder de knie hebben! Als ik de berichten van de synode lees en zouden waar zijn.. zijn er precies maar heel weinig die met de onderscheiding van geesten en de zonde nog bezig zijn!

Christus zegt toch niet zomaar: Marcus 8 : 34-35 staat: Hij riep de menigte samen met de leerlingen bij Zich en zei: "Wie Mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter Mij aan komen. Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van Mij zal het behouden.”

Er staat toch niet: Hij riep de menigte samen met de leerlingen bij Zich en zei, Wie mijn Volgeling wil zijn, hoeft zichzelf en de zonde niet te verloochenen, Zijn kruis niet op te nemen en helemaal niet achter mij aan te komen om zijn leven te behouden. Want, wie in zonde leeft zal zijn leven behouden, en wie niet in zonde leeft zal het omwille van mij verliezen.

Dienaren die het woord van God willen vernieuwen, zijn dus m.a.w. de bijbel aan het veranderen!
Als je de Bijbeltekst leest met de verandering ( wat nu deels in de kerk aan het gebeuren is ) is dat toch meer om te huilen dan nog om te lachen.

Ik hoop dat Paus Fransiscus die erfenis van de onderscheiding van Geesten in de synode goed gebruikt en dat hij deze oefeningen goed onder de knie heeft, want het is belangrijk dat de waarheid van Christus goed verkondigd blijft! Zodat de oefeningen van Ignatius ( zijn erfenis aan ons) niet mee moet begraven worden. Want, als de waarheid verdraaid word, worden de oefeningen van Ignatius " voor een beginneling " wel erg moeilijk om er nog iets van te begrijpen.

Ik bid ervoor dat Paus Fransiscus de erfenis van de Jezuïeten in ere zal houden, want er staat veel op het spel als hij dit niet zal doen!
Anoniem zei…
Hartelijk Dank voor mogen lezen de samenvatting van Super Wijze Inspirerende, van de Heer Paus Franciscus Visie.
" Proberen om naar de werkelijkheid te kijken met dezelfde blik als Jezus,
en om zijn onderricht elke dag opnieuw toe te passen in de omgang met de andere mensen" ,
(einde citeren),
voor mij en vele mijne is een Groot Innovatie gevraagd, niet " in gewoonte-routine " "rondjes draaien " in "oude patronen " ,
STREVEN, om met Liefde keer na keer medemens toe naderen.
" See the possibility that people and things can change at any time and do not hold on
to judgments".

Meest gelezen

Waarom zoveel mensen aanstoot nemen aan de Kerk

Wenken voor de dagelijkse omgang met de duivel (1/4)

Drie maal drie tips voor een intense 40-dagentijd

Boodschap voor mensen die zichzelf voor goede christenen houden