Verstrooidheid (2/4)


Ieder die bidt wordt geconfronteerd met verstrooidheid. Heel normaal. De vraag is: hoe kan je hier het best mee omgaan? Soms is het zelfs mogelijk om de verstrooidheden te gebruiken als een wipplank om te komen tot nog meer concentratie, tot intenser gebed.

Wat je nooit moet doen bij verstrooidheden, is ze met man en macht willen bestrijden. Maak je vooral niet kwaad of word niet ongelukkig. Dan geef je net toe aan de moeilijkheid. We kunnen onderscheid maken tussen 4 soorten verstrooidheden.

 2.      Een andere soort verstrooidheden werd door Theresia van Lisieux de “vlindertjes” genoemd. Het zijn gedachten of fantasieën die plots komen binnenvliegen, zonder reden en eigenlijk ook zonder gewicht of belang voor de dynamiek van je gebed. Je kan ze best meteen vriendelijk maar kordaat naar buiten loodsen en verder gaan met je gebed. Hoe sneller je dat doet, hoe minder ruimte je laat aan de parasitaire gedachtegang om zich te ontspinnen, hoe makkelijker je die tot stilstand kan brengen.

ð  Tiens heb ik nu mijn nagelknippertje wel meegenomen. Oh ja, ik heb dat gekregen van tante Julienne. Tiens, sinds de dood van nonkel Oscar heb ik die niet meer gezien. Hoe zou het nog zijn met haar …

Heel boeiend, maar daarvoor ben ik niet beginnen bidden.

Reacties

Anoniem zei…
Wat is er gebeurd met ons aller 'Gewijde Ruimte'? Hun webadres is ingenomen door anderen.
Gewijde Ruimte is idd even niet beschikbaar geweest. Reeds vroeg deze morgen werd het gemeld. Nu lijkt alles terug in orde te zijn.

De digitale wereld is blijkbaar nog kwetsbaarder dan onze "gewone" wereld!
Leontien zei…
een andere beeldspraak die ik over verstrooidheden gelezen heb:de menselijke geest is een enorme boom vol apen, die allemaal van tak naar tak slingeren, voortdurend springen en uitgelaten kwetteren. De eenvoudige en voortdurende herhaling in het gebed is de beste manier om alle verstrooiingen en apengekwetter in onze geest te verdrijven, zodat de geest kan rusten in God.(John Main, die een mengeling van citaten heeft samengesteld van Cassianus en Sri Ramakrishna
Stephanie Dethier. zei…
Ik volg een reeks in de U.P. over vijf wegen tot gebed. Vandaag gaf Benoit Standaard de inleiding en een van de mooie dingen die hij zei over afleidingen in het gebed is het uitproberen van schietgebeden.
'complimenteer je innerlijk leven met schietgebeden, het is de geest bezetten en pijlen afschieten naar het hart van God...'
Voorbeelden: Heer-Jezus Christus - Zoon van de levende God- ontferm U over mij(ons).
We hebben dit in groep gedaan, elke deelnemer 25 keer deze zin al biddend uitgesproken met in de hand een 25 tellende rozenkrans.
Het was een zeer krachtig moment van samen bidden en verwijlen bij God. Ik ga dat thuis alleen ook eens doen.
Zijn boek 'Alfabet van een monnik' is de moeite waard.
ISBN-9789020988239-NUR707.
We waren diep verbonden met alle mensen in rouw om het heengaan van 28 slachtoffers van het tragisch busongeval.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj