Wat doen als er "vlindertjes" binnenkomen in je gebed? - Serie van Nikolaas Sintobin over verstrooidheid (2/4)


Ieder die bidt wordt geconfronteerd met verstrooidheid. Heel normaal. De vraag is: hoe kan je hier het best mee omgaan? Soms is het zelfs mogelijk om de verstrooidheden te gebruiken als een wipplank om te komen tot nog meer concentratie, tot intenser gebed.

Wat je nooit moet doen bij verstrooidheden, is ze met man en macht willen bestrijden. Maak je vooral niet kwaad of word niet ongelukkig. Dan geef je net toe aan de moeilijkheid. We kunnen onderscheid maken tussen 4 soorten verstrooidheden.

 2.      Een andere soort verstrooidheden werd door Theresia van Lisieux de “vlindertjes” genoemd. Het zijn gedachten of fantasieën die plots komen binnenvliegen, zonder reden en eigenlijk ook zonder gewicht of belang voor de dynamiek van je gebed. Je kan ze best meteen vriendelijk maar kordaat naar buiten loodsen en verder gaan met je gebed. Hoe sneller je dat doet, hoe minder ruimte je laat aan de parasitaire gedachtegang om zich te ontspinnen, hoe makkelijker je die tot stilstand kan brengen.

ð  Tiens heb ik nu mijn nagelknippertje wel meegenomen. Oh ja, ik heb dat gekregen van tante Julienne. Tiens, sinds de dood van nonkel Oscar heb ik die niet meer gezien. Hoe zou het nog zijn met haar …

Heel boeiend, maar daarvoor ben ik niet beginnen bidden.

Reacties

Cilia zei…
Vandaag was het zo...vlindertjes...Ik kan ze niet buiten laten, ze zijn er terug zonder je toestemming.
Ik uiteindelijk ben ik beginnen danken voor de verstrooidheden en werd rustiger, nog niet vrij van vlindertjes, maar ik heb het laten zijn zoals het was...

Meest gelezen

Homilie van de uitvaart van paus Franciscus: Nederlandse vertaling

Tien redenen waarom ik onze geliefde paus Franciscus wil danken

Brief van Ignatius van Loyola naar aanleiding van het overlijden van paus Franciscus - Bekendgemaakt via de goede zorgen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Waarom ik paus Franciscus zo dankbaar ben

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj