Karl Rahner sj in de clinch met een journalist over godservaringenTijdens een radio-interview zei een journalist aan Karl Rahner sj dat hij nooit een godservaring had gehad. Rahner had zijn antwoord meteen klaar.

“Ik geloof u niet. Ik kan het hier gewoon niet mee eens zijn. Het kan best zijn dat u nooit een godservaring gehad heeft die u als dusdanig benoemd heeft. Maar u heeft zeker ooit, mogelijks zelf nu, een godservaring gehad. Ik ben er trouwens van overtuigd dat dit geldt voor elke mens.”

Rahner wilde gerust toegeven dat het bijna altijd moeilijk is om zo’n godservaring te omschrijven. “Er zijn heel wat dingen die moeilijk zijn om uit te drukken of om over na te denken: liefde, trouw, diep verlangen, echte verantwoordelijkheid … Als we erover willen spreken, beginnen we vaak te stamelen. We vinden dat onze woorden vreemd klinken, ontoereikend zijn, enkel maar voorlopig. Maar dit wil helemaal niet zeggen dat je geen ervaringen van trouw, verantwoordelijkheid, vreugde, waarheid, liefde … hebt gehad. Met de godservaring is het niet anders.”

Reacties

Anoniem zei…
Het is echter wel de vraag of diegene die een godservaring heeft gehad de ervaring van de ander zo hoort te duiden. Kunnen we dat niet beter aan de ander overlaten? Het gaat niet over objectieve ervaringen maar over een subjectieve ervaring die je een duiding geeft. Het is zoals je aan een atheïst zou zeggen dat hij nog niet weet dat hij toch wel een gelovige is.
Anoniem zei…
Het mooie van het leven is dat wij nooit klaar zijn met leren. Leren dat je behalve je lichamelijke ogen ook geestelijke ogen heb. Ik denk dat Karl Rahner sj dat probeerde aan te duiden.
Anoniem zei…
Geldt dat niet voor de hele psyche?

Meest gelezen

Hoe je een crisis kan ombuigen naar een weg van groei (4/6)

Wat je zélf kan doen om de crisis te lijf te gaan: concrete tips van Ignatius van Loyola (5/6)

Waarom heiligen vaak niet makkelijk zijn in de omgang - homilie van Nikolaas Sintobin sj