Paus Franciscus, ongezouten (1/3): Waarin religieuzen verschillen van / gelijken op andere christenen


Van 27 tot 29 november 2013 hielden de algemene oversten van de mannelijke religieuzen hun jaarlijkse algemene vergadering in Rome. Paus Franciscus, zelf religieus, kwam hen opzoeken.  Drie uur bracht hij met hen door in een geïmproviseerd gesprek over het religieuze leven, via vraag en antwoord.  Onder de titel “Roep de wereld wakker”, werd een exhaustief verslag van deze ontmoeting gepubliceerd in de Civiltà Cattolica van januari 2014. Ik heb er enkele, soms ongezouten, uittreksels uit vertaald die me ook voor niet-religieuzen relevant lijken. (1/3)

Vraag: Wat verwacht u van het godgewijde leven? Waar dient de nadruk op  te liggen? Wat zijn de prioriteiten?


Antwoord: "… Het gaat over het alles achter je laten om de Heer te volgen. Neen, ik heb het hier niet over “radicaal”. Evangelische radicaliteit is niet alleen voor religieuzen: die wordt gevraagd aan iedereen gevraagd. Maar religieuzen volgen de Heer op een bijzondere wijze, op een profetische wijze. Dit is het getuigenis dat ik van jullie vraag. Religieuzen zouden mannen en vrouwen moeten zijn die in staat zijn om de wereld wakker te schudden. …"

Reacties

Anoniem zei…
Helemaal ......ja helemaal.
Anoniem zei…
Prachtig beeld van de haan die je hier bij plaatst! Véélzeggend als metafoor.
Anoniem zei…
Dank U Hartelijk Pastor Nikolaas Sintobin SJ voor uitnodiging, Hart spreken.
" Religieuzen zouden mannen en vrouwen moeten zijn die in staat zijn om de wereld wakker te schudden".."
Ik ben met elke woord EENS.
1.Religieuzen zijn personen die denken dat er "meer is tussen hemel en aarde".
In Nederland , 25 en 26 mei 2013, in Den Haag is Symposium met titel: " Praktische spiritualiteit boven de materie en in de maatschappij".
Onderwerpen: " Verwondering...daar moet méér achter zitten! ", " De mens, een spirituele ontdekker", en et cetera .
2. Gisteren op tv, "praat programma" , nl,
is een Religieuze, Kerk geschiedenis doceert, met toelichting, dat in media toen, "over een en ander gaande en dat kritiek op was," in Rooms Katholieke Kerk.
Alle keren is in media verzuimt ! RKK, prijzen voor de gigantische goede bijdragen voor Wereld, in barmhartigheid, Liefde , opbouw van betere wereld MET religieuzen van RKK.!
Deze spreker, heeft lovende worden gezegd over Heer Paus Franciscus en is aan tafel iedereen mee eens geweest, met grote bewondering en respect voor de Heer Paus Franciscus Leiderschap en Visie.

3. Idee: Bij alle "kwaliteit praat programma's , bij ALLE onderwerpen, Religieuzen uitnodigen als gast aan tafel voor debatten en visie verruiming.
Bij Orde van Jezuïeten zijn Hoogbegaafd , Broeders, Priesters, op alle onderwerpen kunnen verlichtende visie aanreiken.
Deze Broeders Hoog bekwame sprekers, deskundigen, in filosofie, wetenschap, theologie, kunst, culturen, ik lees " ÏGNIS WEB MAGAZINE" .

Vandaag inspirerende preken in Kerk hebben weinig bereik.Omdat Kerk is niet in nabijheid van vele mensen, en vandaag bijna iedereen televisie heeft of mogelijkheid tv kijken.

4. Het spreekt voor zich m.i. als een hoogbegaafd persoon in die praat programma's in kort , wel kern kan raken " waar het over belangrijk is te weten en aan werken" ,
dan zou een binding ontstaan tussen deze visie , deze persoon/organisatie en volgelingen bouwen voor betere wereld realisatie. En ook voor deze zender/door grotere belangstelling en groei aan "kijkcijfers".

Anoniem zei…

Religieuzen die de wereld wakker moeten schudden?
Ja, zo zou het kunnen zijn, maar dat is niet de realiteit!
Want, vele religieuzen zijn in een diepe slaap gevallen!
Ze aanbidden hun zelf ( hoogmoed ), in plaats dat ze God, Jezus & Maria in het middelpunt van hun leven zetten.

En dan zeggen ze "Geen roepingen"?
Wel roepingen, maar ze hebben de taak de kloosters door één te gaan schudden!
Want, de jammer genoeg zijn de meeste religieuzen blind geworden voor het licht van Christus!
Foute boel!

Een harde kreet van Paus Franciscus is dus dringend nodig!
Paus Franciscus HELP ONS!!!
Tinus
Anoniem zei…
Er staat: "religieuzen volgen de Heer op een bijzondere wijze, op een profetische wijze." Denken jullie dat echt nog altijd? (even lachen...)
Wanneer gaat de Kerk eindelijk eens "genezen" van haar eigenzinnige visie om een verschil te maken tussen 'leken' en 'clerus' (religieuzen en priesters). Wij zijn allen samen 'volk van God' volgens Vaticanum II. Ieder heeft in het Rijk Gods Gods zijn eigen roeping en deze zijn evenwaardig aan elkaar. Niks dus van 'op een bijzondere wijze" of: "op een profetische wijze". Leken, gehuwd, ongehuwd, of op welke wijze dan ook, samen of alleen christen, hebben dezelfde "bijzondere wijze" of "profetische wijze" van christen, zijn. De één staat niet boven of onder de ander, we staan naast elkaar, evenwaardig, gelijkwaardig. De redding van de wereld? De Kerk (vooral de clerus) die eindelijk eens van haar zelfgemaakte troon afdaalt en (letterlijk) de voeten van de mensen wast en kust!

Meest gelezen

Je vertelt het beter zélf!

Verzet je tegen het uitdoven van het licht

Voorwaarde om volmaakt te worden