Een jaar lang luisteren in stilte


Vandaag kan je in het "Nederlands Dagblad" een uitvoerig interview lezen dat ik gaf aan Rick Timmermans. Het draagt als titel "Een intense vreugde". Hieronder een smaakgevertje (1/3).

Maar voordat het zover was, bad hij eerst een jaar rondom de vraag of hij wel echt jezuïet moest worden. Elke dag heb ik in stilte een uur geluisterd. Bij het voornemen om jezuïet te worden, voelde ik een enorme vreugde. Op grond van die vreugde heb ik mijn keuze gemaakt.

Vreugde was het onderscheidingscriterium. Bekeek hij zijn roeping rationeel, dan waren er vooral argumenten om geen jezuïet te worden. Hij noemt de toestand van de kerk en de onduidelijkheid over zijn toekomst als religieus in dienst van die kerk. Maar luisterde hij naar zijn hart, dan gold het tegenovergestelde. Ik had misschien weinig idee over mijn toekomst als jezuïet, maar ik wist: het betekent dat ik mijn leven geef voor Jezus. Voor een deel blind, maar begeleid door een intense vreugde.

Tijdens dat jaar van gebed, probeerde hij zich een houding van onverschilligheid eigen te maken. Niet in de zin van apathie, maar als in groeien om beschikbaar te zijn voor wat God van hem vraagt. Hij noemt dat het fiat van Maria. Ik zie het absoluut niet, maar als Gij het vraagt, doe ik het. Een lang leven een kort leven, eer oneer, rijkdom of armoede, het doet er allemaal niet toe.

Het is de basishouding van elke bewuste christen. God wat Jij, schepper, mij vraagt is goed. Het enige wat ik verlang is te weten wat Je me vraagt. Maar wat Je me vraagt, doe ik. Of ik het nu wel snap of niet snap. Of ik het nu leuk vind of niet. Als Jij het me vraagt is het goed, omdat Jij het me vraagt. Want Je vraag het me uit liefde en dus kan het enkel maar goed zijn.Reacties

Anoniem zei…
Prachtig, ik ben ook aan het luisteren :-)
Anoniem zei…
Mooi!
Tinus
Anoniem zei…
heel mooi...
Hans zei…
In alle dingen:

Van U zijn alle dingen, van U o God alleen;
van U de zegeningen, o hoorder der gebeên,
Uw liefd'en trouw omringen mijn wankelende schreên;
en wat we ooit goeds ontvingen, het is van U alleen.
Anoniem zei…
Hartelijk Dank U Pastor Nikolaas Sintobin SJ voor delen met ons, o.a. interview, jezuïet, onderscheiding, roeping, vreugde.
alstublieft citeer deel tekst: " To take up responsibility is to inspire cooperation from others"........." The power of cooperation works WONDERS in the most difficult task."
" Een intense vreugde"
Een intense vreugde voelen door U , en met ons delen is een God's zegen voor ons, dat te ervaren,
wij ervaren dat intense vreugde via U.
Super Hartelijk Dank U.
Anoniem zei…
aanvulling op 11/01/14,14:25, tekst: "Jezuïet, roeping, vreugde."
1. a.u.b. leen ik Uw deel tekst: " Een Jezuïet is met een eenvoudig doel op aarde......het helpen van de zielen".
Hartelijk Dank U.
citeer deel tekst:
2. Een mens is samengesteld:LICHAAM----->ZIEL.......>GEEST,
" lichaam is persoonlijk vergankelijk deel, ZIEL IS LERENDE DEEL, Geest is bovenpersoonlijk, ONVERGANKELIJK DEEL "
" De ziel is onze intermediaire natuur. Die vormt als het ware de verbindende schakel tussen het hoogste in ons en ons lichaam, ons instrument. In die ziel, dat mentale deel , is als toonaangevend ' onderdeel' , ons denkvermogen gevestigd".
" Achter alles is bewustzijn werkzaam, alles leeft, alles is aan groei en verandering onderhevig."
Hartelijk Dank U Pastor Nikolaas Sintobin SJ dat U heeft roeping om Jezuïet worden opgevolgd, en dat U zo veel gestudeerd heeft, en kennis en kunde vergaard en met ons liefdevol wil delen.

Anoniem zei…
Nog haarscherp herinner ik de reacties op mijn keuze voor de Katholieke geloofsleer in mijn filosofie klas. Afkeuring alom, soms heftig. Zelfde laken en pak in mijn toenmalige parochie toen duidelijk werd dat mijn pad toch echt via de Ignatiaanse weg liep. Maar de ervaring heeft geleerd dat het pad dat MIJ tot Christus leidt mijn pad is en een onuitputtelijke bron is gebleken. Groetjes, Sonja.
Rob Rens zei…
Bedankt voor de mooie tekst! het geeft veel steun aan iedereen die zelf aan het luisteren is
Anoniem zei…
Mooie verwoording van geroepen worden.

Meest gelezen

Je vertelt het beter zélf!

Voorwaarde om volmaakt te worden