Paus Franciscus ongezouten: hoe opvoeding “zoals vroeger” kan leiden tot hypocrisie


Van 27 tot 29 november 2013 hielden de algemene oversten van de mannelijke religieuzen hun jaarlijkse algemene vergadering in Rome. Paus Franciscus, zelf religieus, kwam hen opzoeken.  Drie uur bracht hij met hen door in een geïmproviseerd gesprek over het religieuze leven, via vraag en antwoord.  Onder de titel “Roep de wereld wakker”, werd een exhaustief verslag van deze ontmoeting gepubliceerd in de Civiltà Cattolica van januari 2014. Ik heb er enkele, soms ongezouten, uittreksels uit vertaald die me ook voor niet-religieuzen relevant lijken. (2/3)

Vragen ivm vorming van nieuwe kandidaten voor het religieuze leven

Antwoord:  … De hedendaagse cultuur is veel rijker en conflictueler dan wat wij kenden in onze tijd, jaren geleden. Onze cultuur was eenvoudiger en meer geordend. Inculturatie vandaag vraagt om een andere houding. Bijvoorbeeld: je kan problemen niet louter oplossen door enkel maar dit of dat te verbieden. Zowel dialoog als confrontatie zijn nodig. In sommige vormingshuizen komt het voor dat jongeren, om niet in de problemen te komen,  gewoon op hun tanden bijten, hun best doen om geen fouten te maken, de regels volgen met de glimlach, gewoon wachtend op de dag dat hen zal gezegd worden: "Goed zo, je bent aan het einde gekomen van de vorming.” Dit is hypocrisie die het resultaat is van clericalisme, een van ergste vormen van kwaad.

Dialoog moet ernstig genomen worden, zonder angst, oprecht. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de taal van jonge mensen  in opleiding vandaag anders is dan in het verleden. We gaan thans doorheen een verandering van tijdperk. Vorming is het werk van een kunstenaar, niet het optreden van politiemannen.  We moeten hun harten vormen.  Anders vormen we kleine monsters. En vervolgens gaan die kleine monsters zelf het Volk van God vormen. Dit geeft me echt kippenvel.

Reacties

Anoniem zei…
Dank U Hartelijk Pastor Nikolaas Sintobin SJ voor Wijsheid en Inspiratie o.a. met medewerking van de Heer Paus Franciscus.
1. Leen/citeer deel Uwe tekst: "......." We gaan thans doorheen een verandering van tijdperk. Vorming is het werk van een kunstenaar"...........".

2. J.l.op Ned.tv, in een informatief programma, is Minister Mevrouw van Onderwijs aan woord geweest o.a.
over nieuwe onderwijs mogelijkheden. Dat zal spoedig in praktijk plaats vinden, door onderwijs intensief online via Internet en in verbinding met alle universiteiten aanbieden. Onderwijs zal toegankelijk worden voor groot getale bevolking.
Graag wil ik bedanken Voor Orde van Jezuïeten voor aanreiken intensief onderwijs aan belangstellenden.
Mijn eerste kennis makken was: Blog van Jezuïet Paul de Chauvigny de Blot S.J.,
hoogleraar Business Spiritualiteit aan Nyenrode Business University, ik ontving direct en Gratis E-boek "Business Spiritualiteit" , boek met schat aan wijsheid en informatie.
embharland zei…
Wie zijn handen niet thuis kan houden moet bij kinderen uit de buurt blijven.respect begint vanaf het begin en opvoeden is tot volwassenheid brengen.mensen die zo niet behandeld zijn verdienen extra aandacht.
Anoniem zei…
Is ongelooflijk waar!

In sommige vormingshuizen/gemeenschappen komt het voor dat jongeren/roepingen, om niet in de problemen te komen, gewoon op hun tanden bijten, hun best doen om geen fouten te maken, de regels volgen met de glimlach, gewoon wachtend op de dag dat hen zal gezegd worden: Goed zo, je bent aan het einde gekomen van de vorming.” Dit is hypocrisie die het resultaat is van clericalisme, een van ergste vormen van kwaad.

Ik ben blij dat ik soms niet op mijn tanden heb gebeten, maar dat was wel met zware gevolgen!
Ik was dan wel niet meer welkom!
Maar, ik werd wel bij de Heer eens te meer met open armen ontvangen en was bij hem des te meer welkom!
Ik ben dan ook gezegend geweest met veel genade!

Liever een gezegende vrouw, dan een klein monstertje
Ik ben blij dat ik de juiste keuze heb gemaakt, en gehoorzaam ben geweest aan de Heer!
Ik ben dankbaar voor Paus Franciscus!
En heel dankbaar dat hij een Jezuïet is!!

Dit artikel is dan ook een fameuze warme pleister op mijn wonde!!
Tinus!

Bedankt Nicolaas om het te delen!!Anoniem zei…
Weer een ander deel viel tussen de distels, en de distels schoten op en verstikten het, en het leverde geen vrucht op. Een ziel moet zich in groei kunnen ontwikkelen en hechten in het leven om tot bloei te kunnen komen. Distels zorgen ervoor dat je de vragen niet meer stelt die voor jou belangrijk zijn. Groetjes, Sonja.