Paus Franciscus legt uit wat barmhartigheid betekent


Vandaag is het de zondag van de goddelijke barmhartigheid. Hieronder legt paus Franciscus uit wat die barmhartigheid van God precies betekent.

Het Woord van God heeft zijn tent midden onder ons opgeslagen. Wij zijn zondaars die nood hebben aan barmhartigheid. Wij zouden ons moeten haasten om de genade te ontvangen die Hij ons wil schenken. Maar in plaats daarvan verhaalt het Evangelie van Johannes dat “wie van Hem waren Hem niet hebben ontvangen” (Joh. 1, 11). Te dikwijls hebben we Hem verworpen. We verkiezen ons blijvend op te sluiten in onze fouten en in de angst voor onze zonden. Maar Jezus geeft het nooit op. Hij blijft zichzelf en zijn reddende genade aanbieden. Jezus is geduldig. Hij kan geduld oefenen en Hij blijft altijd op ons wachten. Dit is een hoopvolle boodschap. Het is een oude maar altijd verfrissende boodschap van bevrijding. En wij worden opgeroepen vreugdevol te getuigen van de boodschap van het Evangelie van het leven, van de Blijde Boodschap van licht, van hoop en van liefde. Want Jezus’ boodschap is leven, licht, hoop en liefde.

Jezus is totale barmhartigheid en liefde. Hij is de mens geworden God. Ieder van ons is dat verloren schaap. Elk van ons is de verloren drachme. Ieder van ons is die zoon die zijn vrijheid verkwanselde voor valse idolen en denkbeeldig geluk. En die uiteindelijk alles verloor. Maar God vergeet ons niet. De Vader laat ons nooit achter. Hij is een geduldige Vader, die altijd op ons wacht! Hij heeft respect voor onze vrijheid. Maar Hij blijft ons altijd trouw. En komen wij naar Hem terug, dan verwelkomt Hij ons als kinderen in zijn huis. Nooit houdt Hij een moment op ons liefdevol op te wachten. Zijn hart is vol vreugde voor elk kind dat thuiskomt. Dan houdt Hij een groot feest. God schept er vreugde in wanneer een van ons, zondaars, naar Hem toegaat om zijn vergeving te vragen.


Paus Franciscus

Reacties

Anoniem zei…
Ik heb moeite met het woord 'zondaars'.
Onze diepste en ware natuur is toch dat we kinderen van het Licht, kinderen van God, zijn? Zonde verwijst voor mij naar gedrag, naar 'af-ge-zonde-rd' zijn van God, naar niet kiezen voor God.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen