Paus Franciscus over zijn nederige ambitie


Op 1 oktober 2013 publiceerde de Italiaanse krant La Republica onderstaand interview/gesprek van Paus Franciscus met Eugenio Scalfari, stichter van diezelfde krant en atheïstisch intellectueel. Deze dagen bied ik u graag enkele uittreksels aan.

Dat (nvdr: een minderheid)  zijn we altijd geweest maar dat is vandaag niet het probleem. Persoonlijk denk ik dat het eigenlijk een kracht is dat we een minderheid zijn. We dienen gist zijn van leven en liefde. En het gist is oneindig veel kleiner dan de massa vruchten, bloemen en bomen die eruit geboren wordt.

Ik meen dat ik reeds gezegd heb dat het niet onze bedoeling is om aan proselytisme te doen maar om te luisteren naar de noden, verlangens en ontgoochelingen, wanhoop, hoop. We moeten opnieuw hoop geven aan jonge mensen, de bejaarden helpen, open staan naar de toekomst, de liefde verspreiden. Arm zijn samen met de armen. Het is nodig dat we de uitgesloten terug binnenhalen en dat we vrede verkondigen.

Vaticanum II, geïnspireerd door Paus Paulus VI en Johannes, besliste om te kijken naar de toekomst met een moderne geest en om open te staan voor de moderne cultuur. De concilievaders wisten dat open staan tav de moderne cultuur religieus oecumenisme en dialoog met ongelovigen impliceerde. Maar nadien werden er weinig stappen gezet in die richting. Ik heb de nederigheid en de ambitie om iets te willen doen.

Reacties

Alex zei…
Waar vind ik het volledige vertaalde interview met Scalfari? Alex S.

Meest gelezen

Waarom zoveel mensen aanstoot nemen aan de Kerk

Wenken voor de dagelijkse omgang met de duivel (1/4)

Drie maal drie tips voor een intense 40-dagentijd

Boodschap voor mensen die zichzelf voor goede christenen houden