Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen


Juist omdat bidden behoort tot het meest noodzakelijke, is het ook het meest vrije, datgene wat het gemakkelijkst te vermijden is. Het gebeurt alleen maar als wij het uit vrije wil doen, gedreven door liefde. 

Daarom gebeurt het maar zelden. Het valt ons zwaar. 

Wij moeten ervoor kiezen en niet afwachten tot het vanzelf gebeurt. Misschien komen we er toe tenminste dit ene tot God te zeggen: 'Heer, leer ons bidden'.

Karl Rahner sj

Reacties

Maria zei…
De stilte en de bedachtzaamheid brengt me in contact met de Heer en dat doet goed. Het overwegen of dankbaarheid beleven geeft vreugde. Het wordt een tijdloos iets.
Cilia zei…
Vroeger werkte ik in Antwerpen, in de Seefhoek en omstreken. Ik was veel in het verkeer, met de fiets, zo groeide het levensgebed, ik bad voor wat ik zag, wat ik meemaakte bij de gezinscontacten bij verzorging aan huis; vaak vroeg ik dat Jezus reeds naar de plaats zou gaan waar ik moest zijn, om mij voor te bereiden voor de ontmoeting en de juiste behandeling van de persoon en het hele gezin. Nu voel ik vaak aan, dat er in mij gebeden wordt en plots wordt ik het bewust en ben dankbaar dat ik aan het bidden ben. Het kan een psalm zijn die ik zing, het Jezusgebed, soms vergeving -of dankgebed of een vraag om inzicht om te weten wat ik moest zeggen of doen. Het is mij gegeven. In alle dingen is God.
Truus van Dam zei…
U heeft gelijk dat bidden zwaar valt.Ook ik vind het moeilijk en vraag s'avonds Heer helpt u mij aub. In een kerk is het makkelijker , soms te makkelijk.Het is inderdaad Heer leer ons bidden.sorry voor de taalfouten gisteren.
Anoniem zei…
Het is waar dat bidden gemakkelijk vergeten wordt, ook door mij. Daarom heb ik een hulpmiddel gezocht. Ik heb op mijn smartphone twee apps om mij eraan te herinneren dat het gebed mij helpt; 'Luistert naar Hem' heeft voor elke dag een lezing met overweging en gebed. Je kan het ook beluisteren. Een tijdje geleden hoorde ik : Als je naar Mij komt en je denkt eraan dat je ruzie hebt met iemand, keer u om en ga het bijleggen (Vrije weergave). Ik was al een tijdje in onmin met een familielid en heb het zo vlug mogelijk bijgelegd.e.harland-hazebroek zei…
Op den duur leer je het weer en dan is het vaak prettig.
Ik denk dat het leven zonder bidden zwaarder is, maar dat weet ik niet.

Meest gelezen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10