Waarom gewoontes goed maar ook risicovol zijn


Als wij God om licht bidden, dan vragen we Hem om dezelfde kennis te verkrijgen als die Hij bezit: kennis van goed en kwaad; voorkennis van gunstige en ongunstige dagen en allesomvattende kennis.
Een goed gebed is de Vader vragen dat ik mijzelf mag leren kennen zoals de Heilige Geest mij kent: “Want de Geest doorgrondt alles, ook de diepten van God” (1 Kor 2, 10).

In alles wat Hij doet wil God ons licht brengen. Op onze beurt moet ieder van ons zich klaar houden om Gods verlichting te kunnen aanvaarden. Een belangrijke wijze om klaar te zijn voor Gods licht is te bidden niet bevreesd te zijn voor het verkregen inzicht.

Wij kunnen God vragen zijn licht te laten schijnen op onze normale gang van zaken en gewoontes. Maakt een goede gewoonte mij sterker? Brengt een bepaalde gewoonte me meer schade toe dan ik wil toegeven? Gewoontes hebben we nodig. Zonder vaste gewoontes zou het ontbijt alleen al ons een hele dag in beslag nemen. Maar tegelijkertijd kan bijna iedere gewoonte onze innerlijke vrijheid vergroten of beperken. Hiervoor moeten we echt wel aandacht hebben.

Gewoontes kunnen tot schadelijke gehechtheden leiden. Wij kunnen zo sterk aan gewoontes of ideeën gehecht zijn, dat wij niet langer vrij zijn. Vragen we daarom God om licht, zodat wij zouden zien wanneer een gehechtheid tot zonde leidt. God ziet wat er aan de hand is. We vragen om te mogen delen in dat inzicht.


En ten slotte, als we om inzicht vragen, moeten we ook bereid zijn te aanvaarden wat God ons schenkt.

Joseph Tetlow sj

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Een goede gewoonte vasthouden, een verkeerde loslaten en niet in terugvallen. Het valt niet mee, maar God zal ons daarbij helpen: vragen om inzicht en niet opgeven.
Anoniem zei…
Heel ingewikkeld blijft het rondom polilieke beleidszaken. Wat is schadelijk voor mens en dier, wat stimuleert de gezondheid en is goed voor het milieu. Voor wie laat men het licht schijnen? God waakt over de mens en de mens laat zich zien met voor en tegen, met wetten en toezeggingen. De mensen - wij worden wakker en gaan naar ik hoop nog meer waken over de aarde. Iedere persoonlijkke bijdrage kan respectvol gebeuren vanuit het bewustzijn wat wij hebben gekregen. God zij dank.
Truus van Dam zei…
Moeilijk om een goede gewoonte los te laten.proberen al het goede te houden en wat verkeerd is af te houden. Ook dat is moeilijk met zoveel verleidingen.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)