De zeven grondregels voor de zending vandaag - missiezondag 2019




Adolfo Nicolás sj, voormalig algemeen overste van de jezuïeten, was het grootste  deel van zijn leven missonaris in Azië.  Pater Nicolás noemt zeven grondregels voor de zending vandaag. Mij inspireren ze alvast. Ik heb een vermoeden dat paus Franciscus ze ook zou kunnen onderschrijven.

1.      Het belang van “de weg van de nederigheid” bij de verkondiging van het Evangelie
2.      Het belang om bij alles wat we zeggen en verkondigen steeds te erkennen  dat onze menselijkheid beperkt en onaf is, zonder enige zweem van triomfalisme.
3.      Wat je probeert te verkondigen moet eenvoudig zijn, niet ingewikkeld en zonder te veel rationalisering. Anders wordt het snel onduidelijk en onbegrijpelijk.
4.       Gul zijn in het erkennen van Gods werkzaamheid in het leven en de geschiedenis van de volkeren. Samen met oprechte bewondering, vreugde en hoop telkens we bij bij anderen goedheid en toewijding zien.
5.      De meest geloofwaardige boodschap komt voor uit ons eigen leven, toegewijd aan en geleid door het Evangelie van Jezus Christus.
6.      Vergevingsgezindheid en verzoening zijn de meest werkzame toegangswegen tot het hart van het Evangelie.
7.    De beste wijze om de boodschap van het kruis te verkondigen is die van de dood aan het eigen zelf en de eigen beperkte doelstellingen van de missionaris.

Reacties

E.Harland-Hazebroek zei…
Als je regelmatig de Paus volgt, kan je je afvragen: wie heeft het van wie...
Truus van Dam zei…
Vandaag was het in de kerk Missiezondag.Ik heb heel veel repect voor missionarissen zij geven hun leven voor mensn in andere landen, maken zich klein om de bevolking te begleiden naar ik hoop ook medisch eerst zuike dingen anders kom je niet geloofwaardig over denk
Ik. En dan het Evangelie. Bij ons werd vanmorgen gecollecteerd voor hun.
Truus van Dam zei…
Eigellijk weet ik wel dat de missionarissen onderwijs geven en medische zorg en daarna het evangelie,vroeger op school was er een zuster die uit de missie kwam, wij als pubers waren toen niet zo aardig voor haar al was het een meisjesschool. Vroeger was dat nog alleen de kleuterschool was gemengd.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen