Over de mysterieuze opvolging van geluksdagen en ongeluksdagen


Baltasar Gracián (1601-1658) was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  een verzameling van 299 aforismen  - Handorakel en kunst van de voorzichtigheid - bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

Uw ongeluksdagen kennen, want die zijn er. Dan lukt niets; hoe u het spel ook afwisselt, de tegenspoed houdt aan. Na twee rondes hoort u te weten waar u aan toe bent en u terug te trekken, al naar gelang het al of niet uw dag is. Zelfs uw oordeelsvermogen is aan schommelingen onderhevig, want niemand is onafgebroken wijs. Er komt geluk aan te pas de juiste overwegingen te maken, als voor het goed opstellen van een brief. Alle goede dingen hebben hun getij; zelfs schoonheid heeft haar slechte ogenblikken. Ook bedachtzaamheid is niet altijd gelijk aan zichzelf en gaat nu eens te ver, dan weer niet ver genoeg. Alles moet dus zijn dag hebben om te slagen.

Zoals op sommige dagen alles misgaat, zo zijn er andere waarop alles lukt en met minder inspanning: alles loopt van een leien dakje, u krijgt goede ingevingen, bent in de juiste stemming, en het geluk lacht u toe. Dan moet u uw kans waarnemen en ten volle benutten.

Toch zal een verstandig man na een tegenslag of succes een dag niet tot slecht of goed bestempelen omdat het mogelijk is dat het een niet meer dan een losstaande hindernis is, en het ander alleen een gelukkig toeval.

Baltasar Gracián sj



Reacties

Anoniem zei…
Leven blijft en is een mysterie. Dankbaarheid, verdriet, boos, teleurgesteld , vreugde altijd is er terugkeer naar een Innerlijke gelijkmakig zijn. Mogelijk is dat de spiegel van God.
E.harland-hazebroek zei…
Wat een opluchting, ik dacht dat het aan mij lag !
Truus van Dam zei…
Ik hou heel erg van het leven , en alles is vergankelijk en van tegenslag kun je leren."

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen