Over de grootste daad van mededogen


Dit citaat verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org
Luisteren naar een andere persoon zou wel eens de grootste daad van mededogen kunnen zijn die je kunt verrichten. Het is de makkelijkste weg om iemand van harte welkom te heten. Als ik luister ga ik in op een uitnodiging deel te worden van het levensverhaal van iemand. Ik zeg: “Ja, jouw verhaal is belangrijk en moet gehoord worden. Ik verlang je verhaal tot een deel van het mijne te maken.”
Maar, al te vaak merk ik dat ik mensen afwijs. Ik ben te druk bezig. Het zou kunnen dat ik niet graag hoor wat ik te horen krijg: hun verhaal kwetst mijn gevoeligheid. Wanneer ik iemands verhaal afwijs, wijs ik hem of haar af. Door hen te miskennen beroof ik hen van hun waardigheid.
Stel je eens voor hoe de heilige Scholastica zich gevoeld moet hebben. Zij had genoten van haar gesprek met broeder Benedictus – die ze slechts een keer in het jaar ontmoette – en zij vroeg hem te blijven overnachten zodat zij hun gesprek konden voortzetten. Hij weigerde en zei dat de Regel het verbood. Benedictus miskende haar verhaal, dat in feite zijn verhaal was, een verhaal over hoeveel hij voor haar betekende. Maar God miskende haar niet.
Een woeste storm brak die nacht uit en verhinderde Benedictus weg te gaan. God miskent ons nooit. En, vermits wij gemaakt zijn naar zijn beeld en gelijkenis – en als wij Christus moeten navolgen - worden wij geroepen om naar anderen te luisteren.
Bob Burnham

Reacties

Brigitte zei…
Inderdaad, is waar!!
Nooit te oud om te veranderen....
Ik werk eraan...soms vergeet ik het....
Telkens opnieuw....zegt iets ....luister...
En het brengt ook rust om te luisteren, vind ik❣
Dank je voor de tip en tekst, uitleg...woorden ☘
Anoniem zei…
Wanneer je kunt luisteren omdat je dat vanuit nature doet of omdat je zelf nog niet zo veel te vertellen hebt dan geeft dat aan beide erkenning. Het wordt moeilijker wanneer je zelf behoefte krijgt om te delen en je merkt dat anderen moeilijk kunnen luisteren. Er kwam een moment dat ik niet meer meer kon luisteren en dan kun je mensen gaan ontlopen. Wanneer de tijd daar is ontstaat er wederkerigheid. Het kan zijn dat het moment me niet uitkomt, maar een afspraak kun je samen maken.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen