Heb je een bril nodig om het Evangelie te lezen?
Onlangs kreeg ik in een interview de vraag: spiritualiteit, wat is dat? Hieronder mijn antwoord.

Je hebt het Evangelie en de brede christelijke ervaring en traditie.  Vergelijk het met een weidse oceaan. De vraag is: hoe ga je je oriënteren? Hoe ga je ermee om? Spiritualiteit is een bepaalde bril, een bepaald bootje, een concrete pedagogie waarmee je je christen zijn concreet gaat vormgeven. 

Aan het eind van mijn studies was ik een belijdende gelovige katholieke christen. Maar ik voelde dat er iets ontbrak. Ik kende het woord spiritualiteit wel, maar ik wist niet wat het inhoudelijk betekende. Mijn innerlijke ervaring was heel erg mager. Ik kwam nog een jaar in Leuven studeren en ik hoopte hier nog wat spirituele vorming te krijgen. En zo heb ik de geestelijke oefeningen van Ignatius ontdekt. Ik heb die spiritualiteit leren zien als een manier om mijn openheid naar de persoon van Jezus concreet te maken. Om er woorden voor te krijgen. Het was niet alleen een gebedsmethode, maar ook een manier om in het leven te staan. 

Spiritualiteit is een leesbril om je geloofsleven, je bidden, je handelen, je luisteren, je stil zijn,… een concrete uitdrukking te geven. In die zin heeft iedereen een spiritualiteit. Je kan proberen dat allemaal zelf uit te vinden, maar dat vraagt ongelooflijk veel energie. En doorgaans ben je maar arm. Daarom is het wenselijk dat mensen de grote spirituele tradities gaan verkennen. Het helpt je om intenser christen te kunnen zijn.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Volledig akkoord! Het belangrijkste vraagt de meeste omzichtigheid.
Ingrid.hoet@gmail.com zei…
Uw laatste paragraaf is zo erg waar Nicolaas.
Ik hoorde de woorden volgens Christus toen ik nog helemaal geenbelijdende katholiek was en ze "spraken",ze hadden connectie met mijn innerlijke ervaring.

Meest gelezen

Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van Orval

Het sterfbed als leessleutel voor de ontmoeting met Jezus - homilie van Nikolaas Sintobin sj

Als Maria zegt: Ik wou dat ik dood was