Wadi Rum: over woestijnbloemen die nooit verwelken




Mark Logtenberg sj is Nederlands jezuïet in opleiding. Hij studeert “Middel East Studies” in New York. Deze zomer verblijft hij in Amman (Jordanië) om Arabisch te studeren. Mark zal de komende tijd regelmatig gastblogs schrijven.
  
            Een plek die toeristen altijd moeten bezoeken wanneer ze in Jordanië zijn is Wadi Rum. Een prachtig stuk woestijn zo’n 3 uur rijden ten zuiden van Amman. Bekend van films als Lawrence of Arabia of de meer recentere Martian met Matt Damon. Naast het over-toeristische ritje op de kameel en een rondje in een 4x4 jeep is de woestijn bekend voor haar grote variatie aan bloemen.

            De merkwaardige verschijning vindt je bijna overal, soms open en bloot, soms verborgen onder het zand. Deze bloem gedijt in het droge klimaat en kan wel jaren mee. Rijk in kleur: rood, blauw, geel; groot en klein, en toch staat deze Desert flower beter bekend als ordinair plastic.

            Mensen later sporen na, ook hier. Zelfs ’s nachts, onder de rijke sterrenhemel, was er geen ontkomen aan. Rechts blonken de discoballen en links knalde de muziek uit de speakers. Tijd voor stilte: no way!

De leegte, die eindeloze leegte van zand en stilte waar de woestijn voor mij symbool voor staat was nergens te vinden. T.E. Lawrence en Gertrude Bell, de welbekende Britten in het Midden-Oosten van de vorige eeuw, werden naar de woestijn gelokt om haar stilte en rust. Ik had op iets soortgelijks gehoopt, maar helaas…


-->

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj