(1/4) Dynamiek van goed en kwaad: hoe juiste keuze maken?Hoe kan ik, in mijn dagelijks doen en laten, juist datgene kiezen wat mij ten volle zal doen leven en mij ook gelukkig zal maken.

Hiervoor moet ik duidelijk kunnen uitmaken welke weg ik te gaan heb en mij daarbij afvragen of ik innerlijk vrij genoeg ben om die weg te gaan, en dus om effectief datgene te kiezen wat voor mij het beste is.

“Breed is de weg die naar de ondergang leidt, merkte Jezus op, en er zijn veel mensen die hem volgen, hoe smal daarentegen de weg die naar het leven leidt; er zijn maar weinig mensen die hem vinden.” (Mt 7:13-14). Het gaat dus vooral om twee mogelijke wegen. In de natuur ontstaat een weg pas nadat mensen ergens langs zijn gelopen. Hoe meer mensen, hoe breder die weg zal zijn. Maar mensen volgen ook maar een weg omdat zij ergens naartoe willen,  omdat er in hen  iets is dat ze ergens naartoe drijft. Daar gaat het hier juist om. Welke is de interne dynamiek die me drijft en hoe bepaalt die mijn levensweg ? En ook : wie ging me voor op deze weg ?

Volgens Jezus’ woorden staan eigenlijk maar tegenover elkaar een weg die tot echt leven leidt en een die naar de ondergang voert. Het ongeluk wil echter dat elk de schijn heeft van het tegendeel.

Ignatius van Loyola geloofde daarbij dat deze twee wegen, de weg van het goede en die van het kwaad, ook binnen in ons hun strategie hebben –daar heeft die schijn mee te maken- en volgens een eigen dynamiek lopen. Zet je een stap in de richting van het goede, dan volgt de tweede stap als vanzelf, maar het omgekeerde is dan ook waar. Ook de ervaring leert ons dat.

Een anonieme jezuïet

Reacties

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen