Over het meest afstotende én intrigerende symbool van het christendom


Onlangs las ik voor IgnisWebmagazine “De Samoerai” van Shusaku Endo – bekend van het boek “Silence”. Het thema is analoog aan dat van “Silence”. Ook in dit boek gaat het, doorheen een verhaal over christenvervolging in het Japan van de 17de eeuw, over een zoektocht naar de uiteindelijke kern van het christelijk geloof. Hieronder een stukje uit mijn recensie.

De Japanners zijn geschokt, verontwaardigd en onbegrijpend ten aanzien van wat ze in de christelijke landen steeds weer moeten aanzien: die voorstellingen van een naakte, uitgemergelde, vernederde man die sterft aan enkele stukken hout. Zozeer als het kruis afstoot, zozeer intrigeert het en blijkt het uiteindelijk te appelleren aan de diepste ervaring van mensen: het verlangen naar onvoorwaardelijke liefde en verlossing.


Reacties

Anoniem zei…
Zelfopoffering voor het wegnemen van de zonde gaat heel ver, zo ook God die zijn zoon gegeven heeft. In deze tijd is het van belang om aandacht te geven aan het rekening met elkaar houden waar dat verwacht en gevraagd wordt. De ander zien en jezelf even terzijde plaatsen heeft ook iets. Er zijn vele richtlijnen die ergens toe leiden. Ik begrijp heel goed het verlangen van God en de daad van Jezus. Wereldvrede - innerlijke vrede. Ergens is dit verlangen begonnen en gelukkig ligt dit ingebed bij ieder mens en dat kan los staan van welk geloof dan ook. De mensheid bepaald mede de culturele - mystieke en geloofs waarden. Evangelisatie kan ergens toe bijdragen maar het kan ook verscheuren. Zeer moeilijk al die verschillen maar ook prachtig.
Anoniem zei…
Het wegnemen van zonden, van grote zonden zoal het kindermisbruik van gewijde mannen met de naam priester en bisschop. Zou het kunnen zijn dat de 'wetenschap' van de verging van God hen deze daad makkelijker heeft laten doen en dat deze verwerpelijke daad binnen de 'wet' van de geloofsorde is gebleven in relatie staat met het gegeven dat het iets is tussen god en de persoon. Gij zult niet oordelen. Vandaag heeft de paus zijn oordeel laten horen.

Meest gelezen

George Coyne sj, astronoom: waarom God niet alwetend is en toch wel (1/3)

De moed om te aanvaarden dat men aanvaard is - Piet van Breemen sj op zijn best

Waarom lijken geloof en wetenschap onverenigbaar? Jezuïet-astrofysicus George Coyne sj antwoordt (2/3)

Heilig Hart van Jezus, waarover gaat dat eigenlijk over? - Vlog van Nikolaas Sintobin sj

Zou God een marsmannetje kunnen zijn? Antwoord van jezuïet astrofysicus George Coyne sj (3/3)

Zomerwens en enkele leestips van Nikolaas Sintobin sj

Waarom je best vrij omspringt met de talrijke tips van Ignatius voor het bidden met de Bijbel (6/6) Een serie van Nikolaas Sintobin sj

Wat geen mens over zichzelf gezegd heeft, behalve Jezus - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Traditionalisme in de katholieke Kerk: zo heerlijk (post)modern, tegen wil en dank