Het verschil tussen humor en cynisme of sarcasme


Een tijd geleden werd ik voor het weekblad “Kerk en Leven” geïnterviewd over de band tussen humor en spiritualiteit. Ik deel graag enkele uittreksels met u. (3/3)

-       Was Jezus grappig?

Het zou interessant zijn om de huidige visie op humor in dialoog te brengen met Jezus. Misschien zouden we dan nog veel beter begrijpen wat de Blijde Boodschap ons eigenlijk te zeggen heeft. Ik zie humor als een vorm van inculturatie. Ze is bijna onmisbaar geworden, wil je vandaag het geloof doorgeven aan jonge mensen in onze samenleving.

-       Als humor spiritueel is, zijn sarcasme en cynisme dat dan ook?

Ik zie hier toch een fundamenteel verschil. Humor bouwt op, sarcasme en cynisme breken af. In humor zit liefde voor diegene met wie je de spot drijft. Als het destructief wordt, zoek je niet de dialoog, maar jezelf. Cynisme heeft ook iets heel nihilistisch. Het gaat uit van de onzin. In een relatie verwondt sarcasme, maar humor maakt een relatie net sterker.

Een bekende vrijzinnige zei me ooit: “Het leven is een structureel gevecht tegen wanhoop en onzin.” Dat staat lijnrecht tegenover de levensvisie van een christen. Die is er gerust in, gaat vanzelfsprekend uit van de zin van het leven. Als hij iets kapot maakt, is het ook echt kapot. Het is niet allemaal eender. En dan kun je beter iets opbouwen, dat blijft duren.Reacties

Er bestaat nog een vorm van humor die niet iedereen Kent. Je hebt een onmogelijke bui, lacht om alles en de reactie van de omgeving die je kent is: o, die is morgen ziek.,klopt bij mijn vader zagen we het ook: o jé. Het werkt aanstekelijk, de humor dan. Waar weinig te lachen valt, heeft cynisme en sarcasme weinig zin, niemand lacht mee. Of een christen meer humor heeft, ik weet het niet.
Ben je te moe, zit alles echt tegen, dan is humor van weinig nut tot je lucht krijgt.
In het Evangelie zoek je wel naar iets luchtigs; het is er wel als je de situatie voor je ziet: cynisme en sarcasme, ja best wel te vinden. Als er ruimte is voor humor
dan is het leven lichter: maar het moet wel kunnen, we hoeven niet altijd leuk te zijn.

Meest gelezen

Is het mogelijk dat je man je gelukkig maakt?

Franciscus verschilt veel van Trump. Dat is maar goed ook.

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Onderscheiding voor beginners: over welke "geesten" heeft men het? (1/3)