Nikolaas Sintobin: "Ik weet niet of God bestaat"“Of God bestaat, weet ik niet. Ik geloof in God. Ik heb God nooit met mijn ogen gezien en ik heb Hem nooit een hand gegeven. Ik heb mijn leven in dienst van Hem gesteld, maar ik weet niet of Hij bestaat. Ik geloof het. Dat is een ander niveau van ‘kennen’. Misschien een diepere vorm van overtuiging en ervaring. …

“Ik ben gelovig opgevoed, kom uit een goed katholiek nest, ben intellectueel goed gevormd maar geloofsmatig eigenlijk nauwelijks of niet. Ik kwam als student bij een studieclubje van de kerk en begon met elke dag 20 minuten bidden. Daardoor ontdekte ik een heel andere kwaliteit van vreugde. Ik was in de mooiste periode van mijn leven, had alles op orde, maar leerde toch een dieper gevoel van blijdschap kennen, van een verbondenheid met Jezus Christus. Hij veranderde voor mij van iemand naar wie ik, figuurlijk gesproken, keek alsof hij met de rug naar mij toe gekeerd stond in iemand die voor mij een gezicht kreeg, ogen. Iemand die mij aankeek.”


“Daarna ontstond er iets wat ik het beste kan omschrijven als een persoonlijke relatie. Niet een persoonlijke relatie zoals er nu in dit gesprek bestaat, maar een diepe innerlijke relatie. Ik heb God leren kennen door Jezus Christus. Ik kan heel moeilijk spreken over God zonder te spreken over Jezus. Hij zegt zelf in de Bijbel: ‘Wie Mij ziet, ziet de Vader’. Dat is ook mijn ervaring.”

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Ik ben nooit zonder Hem geweest, ook als ik mij door Hem verlaten voel, maar ik weet zo weinig van God.
Anoniem zei…
Eet mijn lichaam en drink mijn bloed. Dit vind ik een vreselijke gedachte en toch neem ik er aan deel.
Op Jezus vraag "willen ook jullie van mij heengaan" zeg ik nee. Ik zou hem beter willen kennen. Bidden en wachten, vertrouwen dat Hij mij niet loslaat..
blijf bij mij Heer. Communie is zo'n troost.
Ik bid voor de Kerk, maar vertrouw op Hem en dat mag.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10