Gun jezelf een goede vasten! - Overweging van Nikolaas Sintobin sj


Monniken en monialen gunnen het zichzelf om hun levenlang te vasten. Om de grote feesten des te intenser te kunnen beleven doen ze er graag nog een schepje bovenop. Dat geldt in het bijzonder voor Kerst en Pasen.

Ja, u heeft het wel degelijk goed gelezen. Zij gunnen zichzelf dat. Het is hun eigen keuze. Het is bepaald geen droeve plicht die zij er node moeten bijnemen. Het maakt deel uit van het contract waarvoor zij, in alle vrijheid, hebben gekozen door in te gaan op hun monastieke roeping. Eeuwenlange ervaring heeft geleerd dat dit vasten een bijzondere stimulans is in de zoektocht naar God

 

Ik ben geen monnik. Toch ben ik echt blij met de 40-dagentijd. Ik hoop dat het ook dit jaar intense weken zullen zijn van meer aandacht, verbondenheid en ontvankelijkheid. De drie klassieke ingrediënten van de 40-dagentijd zullen daar wellicht ook nu bij helpen: vasten, gebed en solidariteit. De drie versterken elkaar, vullen elkaar aan.

 

Het vasten helpt om scherper te voelen. Meer soberheid inzake eten en drinken, beperking van het internetgebruik –  niet evident voor een internetpastor – vergroten de ruimte om God te kunnen onthalen in mijn innerlijkheid. Meer tijd voor gebed laat toe dat de aldus ontstane leegte daadwerkelijk een springplank kan worden om dichter te komen bij de Heer. Meer aandacht voor mensen in nood maakt mogelijk  dat die grotere godsverbondenheid daadwerkelijk handen en voeten krijgt.

Reacties

Meest gelezen

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)