Coronacrisis als oefening in geduld - een overweging van Nikolaas Sintobin sj


Geduld is iets wat je kunt leren. Voor de een is het wat makkelijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk is geduld niet zomaar een aangeboren talent. Het is eerder een levenskunst waarin je je kunt oefenen. 

Geduld is daarom, tot op zekere hoogte, een keuze. Hierin onderscheidt geduld zich van wachten. Wachten is iets wat je ondergaat. Je wacht op de trein of je wacht op de uitslag van een onderzoek. Je hebt geen keuze. 

Je kunt er wel zelf voor kiezen om geduld te oefenen. Je kunt vrijwillig kiezen voor geduld in de relatie met je puber of met een collega. Je kunt zelf beslissen om geduld te oefenen met dat lichaam van jou dat maar niet mee wil. Hetzelfde geldt voor al de beperkende maatregelen die ons worden opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Door bewust, in vrijheid, die keuze te maken, herwin je iets van je vrijheid. Ook al blijven de objectieve feiten dezelfde, in je subjectieve beleving ben je niet langer de gijzelaar van iets of iemand buiten jou. 

Geduld heeft daarom iets van een goede boodschap. Het is een kostbaar middel om om te gaan met onze gebreken en te groeien in vrijheid en waardigheid.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Net zo als attent zijn, aandacht geven of iemand voor laten , dat staat ook in relatie met geduld.Er valt altijd wel wat te leren wanneer iets knelt. Waardig zijn is een mooi woord.
Truus van Dam zei…
Geduld is zeker te leren. Ben ook niet zo geduldig maar probeer dit wel uit respect voor de anderen. Gaat iets makkelijker bij kinderen en dieren en op het vrijwilligerswerk. zal altijd proberen geduldig te zijn al kost dit soms veel moeite.
Linda Laleman zei…
Een interessant artikel, je leert eruit hoe je met geduld kunt omgaan.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10