Het gebed dat de toekomst voorbereidt - het vijfde evangelie (3/3)


 Ignatius stelt voor om minstens één maal per dag tijd uit te trekken voor het levensgebed. Zelf spreekt hij van gewetensonderzoek. Andere benamingen zijn bewustzijns- of aandachtsonderzoek, of nog “bidden met het vijfde evangelie” Het gaat over een moment van biddende stilte om terug te blikken op de voorbije tijd, aan de hand van drie puntjes : dank u, sorry en aub.

3. Alstublieft

Het danken en vragen om vergeving maken dat je een meer aangescherpt bewustzijn hebt van wat leven en dood en dood concreet betekenen in jouw leven. Er is nu plaats voor het maken van voornemens.

Hiermee ga je nog een stap verder in die erkennende en ontvangende houding en in dankbaarheid. Deze derde etappe is het ogenblik om je werkpunten aan te bieden aan de Heer en ook om steun te vragen daar waar je nu met grotere duidelijkheid ziet dat je die nodig hebt.

Reacties

Truus van Dam zei…
Het voornemen om iets te doen, meestal komt er niets van terecht. 4keer op zondag naar de kerk geweest tot ik een app kreeg of ik dan wilde meewerken om de kerk schoon te maken . Nee dat wil ik niet ben bijna 70 en er zijn genoeg jongeren die niets doen. Ook niet bij alstublieft.
Dan maar weer de tv.Jarenlang de kerk schoongemaakt.
Hoet Ingrid zei…
Sorry betreft een werkpuntje dat past in uw concreet leven.
Het is niet doen wat een ander van u wil want dat werkt niet.
Sorry betekent eigenlijk luisteren naar God in de diepte van uw eigen hart waar Hij u nabij is.En dat kan zijn zoals in de parabel van Marta en Maria ,het beste deel kiezen en niet "doen" maar gewoon stil zijn en luisteren....
e.harland-hazebroek zei…
Het levensgevoel....maar met een warm hart !
Maria zei…
Ik leg het in uw handen neer, hier gaat een proces aan vooraf. Loslaten en overgeven aan hen die liefhebben opent nieuwe wegen.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)