Wat is jouw heilig plekje?



Het dagelijkse rooster van Susan maakt me duizelig, of jaloers … wat een energie! Moeder van drie kinderen – tussen de acht en dertien jaar oud – is zij taxichauffeur, studiebegeleidster, kok, verpleegster, hoofd huishouding en afwasser. De man van Susan pendelt van en naar zijn werk, gaat vroeg weg en komt laat thuis, waarbij hij gedragen wordt door het getij van het snelwegverkeer. Susan is ook vrijwilligster - op de plaatselijke school en bij haar kerk, en zij is nauw betrokken bij een lokale tuinclub.

Ik vraag haar naar haar heilige plek, haar gewijde ruimte. Ze geeft me een droefgeestige blik en zegt: “Dat zou ik wel willen.” En dan voegt ze eraan toe: “Ooit zal ik tijd hebben. Dat is het goede nieuws. Ik moet nu gewoon door deze jaren heen zien te komen.” Ik geloof haar en ik weet wat het betekent om te wachten op betere tijden om plannen voor een heilige plek te kunnen maken. Ik vraag haar wat ze doet als ze een kort moment heeft van “Susan time”. Haar antwoord komt onmiddellijk: “Een cappuccino in het ontbijthoekje naast onze keuken met uitzicht op de plaats waar het vogelvoer hangt. Ik begin met het maken van lijstjes, maar op sommige dagen staar ik gewoon voor me uit of maak ik doodles. Ik hou ervan om de vogels die ik zie te doodlen of te schetsen. Het stelt eigenlijk niets voor.”

Wij geven ons zelf niet de toestemming om onze heilige plek op te eisen of om deze te omarmen of te benoemen, ongeacht hoe klein of lichtzinnig ze kunnen lijken. Je heilige plek is waar je heengaat om je leven te koesteren. Het is waar je oefent in aanwezig te zijn. En het kan goed zijn dat deze plek vlakbij is waar je nu bent.

Terry Hershey

Reacties

Anoniem zei…
Toen mijn drie kinderen klein waren , was de Mis mijn heilige plaats , daar kon ik dan op dat moment eventjes alleen zijn en uitrusten !
En nu ?...
Truus van Dam zei…
Mijn heilige plek is de eettafel met blik op het Kruis . Maar alleen als het stil is en mijn man naar het museum als vrijwilliger. En als het heel stil is. Ik hou van de stilte daar kun je God iets makkelijker vinden.Durf niet meer naar de kerk nu de Covid weer erger word. Vanmorgen de mis op de tv gevolgd, toevallig uit Amsterdam.En gisteren uit Mechelen.
Hoet Ingrid zei…
Mijn heilige plek bevindt zich in de vroege morgen,zo rond 6.00 uur in mijn tuin.
Met mijn tas koffie beluister ik "bidden onderweg"en bemediteer in de ochtendlijke stilte en griste de teksten en ben dankbaar Nicolas dat je dit doet!
Mijn levensgebed start hiermee..
Anoniem zei…
Van die onverwachte heilige momentjes... van de week in de auto, onderweg om mijn moeder op te halen, eindelijk even alleen en dan ineens die vrede/ aanwezigheid/ intimiteit mogen ervaren. Zijn initiatief en ik reageer. Dat zijn de mooiste momenten.
Sammy zei…
Ik heb best veel heilige momenten op een dag maar het heiligste moment is als ik s’ morgens vroeg ( kosteres in de basiliek ) de deur opendoe en ik Ons Lief Vrouwke als eerste een “goede morgen” mag wensen! 🥰🥰

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)